BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. VIII. 16.       Módosítva: 2009. IX. 13.       Grafikonok frissítve: 2009. IX. 19.

A legtöbb elemző nem is olyan régen még nyári uborkaszezonról írt, ehhez képest augusztus közepére nagyon idegessé vált a piac, többször is 3 százalékot meghaladó napi elmozdulást láthattunk. Nem meglepetés a volatilitás növekedése, hiszen a tőzsdézők nem szoktak "szabadságra" menni, illetve az intézményi befektetők ilyenkor is döntésképesek maradnak. Egyszerűen arról van szó, hogy most ilyen a piaci helyzet.

A befektetők egy része nem ok nélkül vált idegessé:
-Akinek tavasszal sikerült a mélypont közelében vásárolnia, annak igen komoly nyeresége képződött, amit nem szeretne elveszíteni.
-Aki kimaradt a március közepe óta tartó emelkedésből, az emiatt ideges és egy alkalmas pillanatban szeretne felszállni a vonatra.
-A shortosok az utóbbi időszakban brutális veszteségeket szenvedtek el, ha eljön az általuk várva-várt korrekció, abból nem szeretnének kimaradni.
A spekulánsok most a piac minden rezdülésére rávetődnek, emiatt nagy az árak változékonysága. Ha valaki nem akarja minden idejét a tőzsdézésre áldozni, annak nem szabad megpróbálnia megfogni ezeket a napi mozgásokat. Az uralkodó trendnek megfelelő pozíciót kell felvenni és csak heti egy-két alkalommal kell ránézni a grafikonokra, hogy kialakult-e egy újabb döntési helyzet.

Az uralkodó trend iránya jelenleg szokatlanul egyértelmű (de persze most sem 100%): emelkedés. A középtávú grafikonon - a kék egyenesek között - kirajzolódó trendfordulós alakzat önmagában is erős pozitív jel. A kötelezően figyelendő indikátornak számító 200 napos mozgó átlag a legkonzervatívabb értékelési módszer szerint is emelkedő trendet jelez (az 50 napos átlag a 200 napos fölött van és a 200 napos görbe emelkedik). Az árfolyamgrafikon áttörte a piros egyenessel rajzolt trendvonalat, ami szintén a medvepiac végét valószínűsíti. A kirajzolódó négy hónapos ciklusosság azt sejteti, hogy a következő lokális maximum kialakulása szeptember második felében várható.

A rövid távú grafikon is az emelkedő trend erejét bizonyítja. A már említett négy hónapos ciklus március közepétől július közepéig tartott. Ennek során 75%-ot növekedett a BUX index értéke, amit mindössze egy 14%-os korrekció követett. A forgalom is úgy alakul, ahogy az egy szabályos emelkedő trend során szokásos.

2009. IX. 13.-i kiegészítés: A szeptember elején tapasztalt csökkenő forgalom melletti stagnálás az emelkedő trend gyengülését jelzi, de ez valószínűleg csak a piac konszolidációját jelenti, nem pedig trendfordulós előjel. Tehát az elemzésben leírtakat továbbra is érvényesnek tartom és a következő egy-két hétben az árak növekedésére számítok.

A hosszú távú grafikonon kirajzolódó ciklikusság is azt jelzi, hogy a következő egy-két év "termése" jónak ígérkezik. A BUX index jegyzése visszatért abba az árfolyamcsatornába, ami a válság kirobbanása előtt 10 éven keresztül meghatározta a kereskedési tartományt. A csatorna alsó (vastag piros vonallal megrajzolt) trendvonala erős ellenállás lehetett volna, de azt lendületből átugrotta a piac. Ebből is arra lehet következtetni, hogy jelenleg nincs olyan komolyabb erő, ami visszahúzná a tőzsde emelkedését.

Fundamentális alapon nézve a gazdasági folyamatokat van okunk félni. Én a legriasztóbb dolognak a fejlett országokban elszálló költségvetési hiányt látom. (Erről bővebben írtam a kommentár menüpont alatt.) Viszont az ezzel kapcsolatos aggodalmakat jelenleg nem árazza piac és technikai lapon nézve nem is valószínű, hogy a közeljövőben ilyen szempontból változna a helyzet.

Összefoglalva a fentieket, jelenleg a közép és a hosszú távú trend is az emelkedés irányába mutat, ami igen kedvező helyzet a tőzsdei befektetés számára. Akik néhány hónapra vásárolnak, azoknak várhatóan szeptember közepén kell elgondolkodniuk a nyereségrealizáláson, azok pedig, akik években gondolkodnak, folyamatosan tölthetik fel a portfóliójukat részvényekkel.

Ajánlás : vétel.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.