Alapfogalmak


Long pozíció (Vételi pozíció)

Ha értékpapírt vesz egy befektető, akkor vételi pozíciót, idegen szóval: long pozíciót nyit. Ha emelkedik az árfolyam az eladásig, akkor a tőzsdei befektetés nyereséges, ha csökken az ár, akkor veszteséges. Ennek ellentéte a short pozíció.


Short pozíció (Eladási pozíció)

Egy befektetés akkor nyereséges, ha olcsón veszünk és drágán adunk el. Tehát csökkenő piaci árfolyamok mellett akkor nyerhetünk, ha először drágán adunk el és utána, ha már leestek az árfolyamok, olcsón veszünk. Vannak olyan tőzsdei ügyletek, amiknek a keretében hamarabb el lehet adni egy értékpapírt, mint ahogy megvennénk azt. Ha egy befektető olyan értékpapírt ad el, ami nincs a tulajdonában, akkor eladási, vagy idegen szóval: short pozíciót nyit.

A budapesti tőzsde részvényszekciójában két fajta lehetőség van short pozíció nyitására. Az egyik a napon belüli (daytrade). Ezt a legtöbb brókercég engedélyezi az ügyfelei számára. Ebben az esetben a nap végéig mindenképp le kell zárni a short pozíciót. A másik lehetőség, amikor hosszabb időre akar valaki short pozíciót nyitni, ilyenkor kölcsön kell kérnie részvényt, és azt eladnia. (A brókercégek részvénykölcsönzéssel is foglalkoznak.)

Komolyabb kötöttségek nélkül a határidős piacokon lehet short pozíciót nyitni. A shortolás a határidős piacok működési elvével teljesen összhangban van, így nincs is adminisztratív korlát eladási pozíció nyitásához.

2008 februárja óta van lehetőség certifikátok segítségével short pozíciót nyitni. Erre azok a certifikátok alkalmasak, amelyek árfolyama akkor emelkedik, ha a mögöttes termék árfolyama csökken. Ezeknek a nevében általában a „turbo short” megjelölés szerepel. (A „turbo” a tőkeáttételre utal.)

Elvileg short pozíció nyitásával ugyan úgy lehet nyerni csökkenő piacon, mint ahogy long pozíció nyitásával lehet nyerni emelkedő piacon, csak az a lényeg, hogy eltaláljuk az árfolyamváltozás irányát. A gyakorlatban viszont sokkal nehezebb shortolással nyerni, mint long pozíció nyitásával emelkedő piacon.

Ennek egyrészt az az oka, hogy normális körülmények között a részvényárfolyamok emelkednek. (Normális időszakban a vállalatok erősödnek, növekszik a nyereségük is, a dolgozók évente béremelést kapnak, stb.) Komolyabb részvényárfolyam-zuhanásra általában csak rövidebb – maximum néhány hónapos – tőzsdei pánik idején látni példákat. Ezeknek az időpontját előre látni viszont nem nagyon lehetséges. Aki hajlamos short pozíciót nyitni, gyakran olyankor is megteszi, amikor egy rossz hír hatására esnek kicsit az árak, majd rögtön utána elindulnak felfelé. Ilyenkor a short pozíciót veszteséggel le kell zárni.

Másrészt a részvénypiaci befektetők 97-98%-a long pozícióban van és csak 2-3 százalék van short pozícióban. Sokkal könnyebb a piac nagy részével együtt nyerni az emelkedő piacon, mint a nyertesek szűk táborába tartozni csökkenő piacon. Véleményem szerint hosszú távon biztosabb és nagyobb a nyeresége annak a részvénypiaci spekulánsnak, aki az emelkedő trendeket használja ki, és ha árfolyamzuhanásra számít beteszi a pénzét kamatozni, mint annak a spekulánsnak, aki mindig nyerni akar és rendszeresen short pozíciókat nyit.


Stop loss - szint

Spekulációs üzlet kötése előtt mindig meg kell határozni azt a szintet is, aminél nagyobb veszteség esetén lezárjuk a pozíciót azért, hogy megakadályozzuk a további veszteséget. Ezt az árfolyamszintet nevezzük stop loss szintnek (magyarra fordítva veszteség megállító szint).

Ezt azért kell már az üzlet megkötése előtt meghatározni, mert amikor egy befektetés veszteségesbe fordul, akkor már senki sem képes tárgyilagosan elemezni a helyzetet. Ilyenkor a szíve mélyén mindenki reménykedik, hogy majd megfordul a trend. Ez lehet, hogy bekövetkezik, lehet, hogy nem. Ha stagnáló piacra szálltunk be, akkor megfordul a trend. Ha viszont egy trendszerű mozgás indult el a rossz irányba, akkor a késlekedéssel csak tovább nő a veszteség és ölbe tett kézzel nézhetjük ahogy elúszik a pénzünk.

Pozíciót nyitni akkor kell, ha a technikai elemzés szerint egy trendszerű mozgás indul el. Ha az árfolyam megfordul, akkor vagy rossz volt az elemzés, vagy pedig új információ jelent meg a piacon. Mindkét esetben a legokosabb dolog zárni a pozíciót.

A nagy összeggel játszó profi spekulánsok a számítógépen beállítják a stop loss szintet és amikor az árfolyam azt eléri, a gép automatikusan zárja a tőzsdei pozíciót.


«  További fogalmak  »