Alapfogalmak


Technikai elemzés

A technikai elemzés a grafikonok elemzése segítségével próbálja a tőzsdei befektetők hangulatát – és annak változását – meghatározni. Az árfolyamok mozgását jelentős részben a hangulat változása okozza, így az aktuális piaci hangulat kiolvasható a grafikonokból. Ez pedig megfelelő alap az árfolyamváltozások előrejelzésére, mivel az emberek hasonló szituációkra hasonló módon reagálnak.

A fundamentális elemzéssel szemben nem foglalkozik pénzügyi, makrogazdasági, stb információk feldolgozásával. Abból a (valószínűleg igaz) feltételezésből indul ki, hogy az összes nyilvános információ már beépült az árakba.

Az idők folyamán nagyon sok módszer alakult ki. Sajnos egyik sem számít abszolút megbízhatónak. Sőt ezek eredményei gyakran ellentmondanak egymásnak. Ezért könnyen előfordulhat, hogy egy optimista elemző emelkedést jelez előre, míg egy pesszimista elemző csökkenést valószínűsít ugyan annak a grafikonnak az elemzése után.

Ma már speciális programok kaphatóak az elemző munka megkönnyítésére, de a szokásos táblázatkezelő szoftverek is alkalmasak a feladatra. Egy kis tanulás után bárki elemezheti a számára érdekes értékpapírok árfolyamgörbéit. Ez azért is ajánlott, mert a sajtóban ugyan jelennek meg technikai elemzések (elsősorban az interneten), de ezek általában a rövidtávú tőzsdei folyamatokra koncentrálnak és gyakran nem mennek tovább az ellenállások felsorolásán. Ezzel ellentétben magának mindenki olyan időléptékű elemzést készíthet, ami összhangban van a befektetési stratégiájával. A stop loss szintek meghatározását pedig végképp nem várhatjuk senki mástól csak saját magunktól.

A technikai elemzés nagyon hasznos segítség a spekulációs döntések meghozatalához, de önmagában nem elegendő. Ha kiválasztjuk a befektetési célpontot, mindenképp olvassuk el a sajtóban a fundamentális elemzők véleményét is a kiválasztott értékpapírról, és csak utána hozzuk meg a végleges döntésünket.


Tőkeáttétel

Tőkeáttételnek azt nevezzük, ha valaki nagyobb árfolyamértékre köt üzletet, mint a saját befektetett tőkéje. Így meg lehet sokszorozni a nyereséget – és sajnos a veszteséget is. Például a nyolcszoros tőkeáttétel azt jelenti, hogy 12%-os árfolyamváltozás megduplázza a befektetett összeget – vagy lenullázza azt, ha nem találtuk el az irányt. A tőkeáttételes tőzsdei ügyletek általában rendkívül kockázatosak és a befektetett összegnél többet is lehet veszíteni (pótlólagos befizetés is szükséges lehet.) Néhány gyakoribb tőkeáttételes ügylettípus:

–Ha valaki részvényt vesz és azt részben hitelből fizeti

–A határidős ügyletek alapvetően nagy tőkeáttétel mellett jönnek létre. Például a határidős BUX üzletkötéshez jellemzően 10% letétet kérnek a brókercégek. Ez tízszeres tőkeáttételt tesz lehetővé.

–Tőkeáttételes certifikátok. Ezeknek a nevében általában a „turbo” szó szerepel.

«  További fogalmak