Alapfogalmak


Daytrade (Napon belüli üzletkötés)

Mint ahogy a neve is mutatja, olyan tőzsdei ügylet, amit a nyitás napján le is zárnak. A brókercégek erre az ügylettípusra általában kedvezőbb tarifákat állapítanak meg, mint a normál üzletkötésekre és tőkeáttételes kereskedésre is lehetőség van, viszont keményen szankcionálják, ha valaki mégsem zárja le a pozíciót napon belül.


Fundamentális elemzés

A fundamentális elemzés az alapvető pénzügyi információk elemzésével próbálja meg a tőzsdei árfolyamváltozást előre jelezni. Ez például egy részvény esetén az adott vállalat pénzügyi kimutatásainak, a makrogazdasági helyzetnek, a versenytársak fejlődésének, stb elemzését jelenti. A fundamentális elemzés abból a feltételezésből indul ki, hogy hosszú távon ezek a tények határozzák meg a részvény árát. Pedig ez nincs mindig így. A befektetői hangulat változásának is jelentős szerepe van, amit a technikai elemzéssel lehet vizsgálni.

A fundamentális elemzés komoly szaktudást (számviteli ismereteket), rengeteg információ összegyűjtését és elemzését igényli. A sajtóban rendszeresen megjelennek az elemzések eredményei, így senkinek sem kell a szabadidejét erre áldoznia.

A fundamentális elemzők is el tudják követni azt a hibát, hogy az elemzés során túlzott jelentőséget tulajdonítanak a pozitív vagy a negatív információknak, és így téves következtetéseket vonnak le. Erre jó példa az 1999-2000-ben felfúvódó internetes tőzsdei lufi idején megjelenő elemzések. Komplett elméletek születtek abból a próbálkozásból, hogy közgazdaságilag megmagyarázhassák az egyre magasabb árfolyamrekordokat. A befektetők mámoros hangulatának elmúltával az árfolyamok összeomlottak és ezek az elméletek is eltűntek a süllyesztőben.

A hosszú távon sikeres tőzsdézéshez a fundamentális elemzés és a technikai elemzés eredményeit együttesen kell felhasználni. Akkor kell befektetni részvénybe, amikor a tőzsdei hangulat javulására lehet számítani és valószínűleg a vállalat pénzügyi helyzete, nyereségessége is javulni fog.


További fogalmak  »