Trendvonalak

A trendvonal az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz a technikai elemzés eszköztárában. A trendvonalak alkalmazásának bemutatásárára kiváló példa a S&P 500 index grafikonja 1994 és 2008 között.

Mint az ábrán is látható, emelkedő trendben a trendvonalat a mélypontokra illesztve húzzuk meg (kék egyenesek), csökkenő trendben pedig a csúcspontra illesztjük a trendvonalat (piros egyenes). Fontos, hogy logaritmikus skálájú grafikont használjunk.

Befektetési döntést a trendvonal áttörésekor hozunk. A trendvonal áttörésének annál nagyobb a jelentősége, minél hosszabb ideje áll fenn a trend, minél többször érinti vagy közelíti meg az árfolyamgörbe a trendvonalat és minél kisebb a trendvonal meredeksége.

A meredekségnek azért van jelentősége, mert sokkal nehezebb egy dinamikus – például évi 30%-os – növekedési ütemet fenntartani, mint egy szerényebb 10% körüli növekedést. Ha egy meredeken emelkedő trendvonalat tör át a tőzsdei árfolyam, az gyakran nem jelent irányváltást, csak egy kisebb dinamikájú emelkedés kezdetét jelzi.

A fent látható S&P 500 grafikonon zöld szaggatott vonallal van meghúzva egy trendvonal 1996 közepe és 1998 közepe között. Ez alatt a két év alatt az index megduplázta az értékét. Ez a meredek növekedés nyilvánvalóan nem tarthatott örökké. Amikor az árfolyam áttörte a trendvonalat, akkor még egy 10%-os esés bekövetkezett, de a hosszú távú trend iránya nem változott. Az emelkedés egy alacsonyabb meredekségű (kék színű) trendvonal mentén folytatódott.

Ez az emelkedő trend 1995 elején kezdődött és a 2000. év közepéig tartott. Az árfolyamgörbe többször tesztelte a trendvonalat, mielőtt áttörte volna. Az áttörés 2000 szeptemberében irányváltást jelentett, a tőzsdei árak két és fél éven keresztül csökkentek. Az újabb emelkedő trend kialakulására a befektetők kénytelenek voltak 2003 tavaszáig várni. Ez az emelkedő szakasz 2008 januárjáig tartott.

A trendvonal a technikai elemzés nélkülözhetetlen eszköze, mivel viszonylag korán jelzi, ha a hosszú távú árfolyammozgás iránya megtört. Viszont nem jelzi előre az árfolyamok mozgásának irányát, emiatt pozíció nyitási döntést pusztán trendvonalra alapozni nem szabad. Tehát ha egy csökkenő trendvonalat áttör az árfolyam, akkor vételi pozíciót csak azután szabad nyitni, ha az emelkedő trend kezdetét más elemzési eszköz is (például mozgóátlag) megerősíti. Viszont ha sikerült egy trendet meglovagolni, akkor a trendvonal áttörése önmagában elég indok lehet a nyereség realizálására, mert ha folytatódik is az emelkedés, az valószínűleg a korábbinál kisebb nyereséget eredményez.


Ugrás a következő elméleti anyagra  »