Forint gyengülés várható!

    Készült: 2013. I. 27.       Grafikonok frissítve: 2013. III. 15.

Euro-forint árfolyam grafikon

Nagyításhoz kattints a képre!

Az utóbbi hetekben egyre világosabbá vált, hogy az euró forint árfolyama tartósan a 300-as szint fölé kerülhet. Ha marad az eddigi ciklikusság, akkor a következő hónapokban a forint gyengülése lesz jellemző. Az árfolyam tavaly év végén tört ki a háromszög alakzatból, a görbe valószínűleg még hosszú ideig a kék trendvonal fölött fog ingadozni. Tehát a technikai elemzés is azt valószínűsíti, hogy az euró drágulni fog a forinttal szemben, de azt gondolom, hogy fundamentális alapon sokkal erősebb érveket lehet megfogalmazni.

A forint árfolyamát rövid és közép távon elsősorban a nemzetközi pénzpiaci hangulat ingadozása és a hazai gazdaságpolitika határozza meg. Az utóbbi az árfolyamszinteket és az időzítést tekintve is kiszámíthatóbb. Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a kormány a forint gyengítését tervezi. Egymást érik azok a kormányzati megnyilvánulások, amelyek arról szólnak, hogy a nemzeti banknak részt kell vennie a gazdasági növekedés beindításában. Márciustól nyílván olyan jegybankelnökünk lesz, aki ezzel a nézettel teljes mértékben azonosulni tud. A jobboldali gazdasági sajtóban rendszeresen lehet olyan cikkeket olvasni, amelyekben – a növekedés érdekében – gyengébb forint szükségességét hangsúlyozzák. Folyik a közvélemény felkészítése. A deviza lakáshitelesek egy jelentős részén segített a végtörlesztés illetve az árfolyamgát. A 2008-as válság előtt felvett autóhitelek nagy része már törlesztve lett vagy a futamidő vége felé jár. (Aki csak 10 évre felvett hitelből tudott autót venni, az még a tőke felét sem törlesztette, de ez a réteg soha nem is tartozott Orbán gazdaságpolitikájának kedvezményezettei közé.) Az állam most szabadítja meg az önkormányzatokat a deviza hiteleiktől.

Azt hiszem, a döntéshozók vállalható mértékű politikai kockázatnak gondolják a forint gyengítését a növekedés beindítása érdekében.

Egy ilyen vagy ehhez hasonló terv ésszerű stratégiának tűnhet:

 • A jegybank csökkentené a kamatait, ami segítené a beruházó és ezért hiteleket felvevő vállalatokat. Az alacsonyabb kamatszint az államadósság kamatterheit is mérsékelné.
 • A jegybank egyéb csatornákon keresztül is növelhetné a kibocsájtott pénzmennyiséget.
 • A nagyobb pénzmennyiség növelné az inflációt. Ha a pénzromlás késve épül be a bérekbe illetve a szociális ellátásokba, akkor az átmenetileg javítja a cégek eredményességét és a költségvetés pozícióit.
 • A magasabb infláció és az alacsonyabb kamatszint miatt a külföldi befektetők számára kevésbé lenne vonzó célpont a magyar állampapír, de amíg tart a globális likviditásbőség, ez nem okozna problémát. Pánikidőszakban viszont a jegybank kedvező árfolyamon megvásárolhatná a menekülő spekulánsoktól az államkötvényeket.
 • A külföldi tőke menekülése a forintot is gyengítené, ilyenkor a jegybank a devizatartalék felhasználásával olcsón venne forintot. A pénzpiaci vihar elmúltával, mint mindig, visszatérnének a spekulánsok, és jegybanki intervenció nélkül is a kívánatos szint közelében stabilizálódna a forint.
 • Ha csökken a jegybanki devizatartalék, akkor annak finanszírozási költsége is csökken.
 • A jelenleginél alacsonyabb forint árfolyam közvetlenül is segítené az exportra termelő vállalatokat, az import drágulásán keresztül pedig a hazai piacon értékesítő cégek is kedvezőbb helyzetbe kerülnének.

Zseniálisnak látszó terv. Szerintem két baj van vele:

 • Tartósan magas infláció senkinek sem jó. Azt idővel le kell szorítani, ami hasonló növekedési áldozatot kíván, mint amilyen mértékben most a pénzromlás hozzájárulhat a fellendüléshez.
 • Ha végigsöpör egy komolyabb válság a világ pénzügyi rendszerében, akkor nem biztos, hogy elég lesz a lecsökkent devizatartalék a forint stabilizálásához. Egy ilyen esetben nem lenne más választás, mint a drasztikus kamatemelés, az pedig lenullázná az összes addigi eredményt.

Tehát a forint gyengítése kockázatos stratégia, de azt hiszem, az ezzel kapcsolatos döntés már megszületett. Sőt a végrehajtása is elkezdődött, a monetáris tanács a kormány által delegált külső tagok szavazataival már többször csökkentette az alapkamatot. A vezetőváltás a jegybank élén csak magasabb fokozatba fogja kapcsolni a folyamatot.

Feltételezésem szerint a kormány által megcélzott árfolyamszint a 300-330 forintos sávban fog húzódni, hiszen 290-es euró árfolyamnál a forint gyengülését eredményező nyilatkozatok, illetve döntések születtek. 330 forint környékén viszont a politika alighanem vissza fog riadni saját döntésének mellékhatásaitól. A Fidesz vezetői a választásokhoz közeledve biztosan nem akarnak túl gyakran „Újabb történelmi mélyponton a forint!” címmel megjelenő híreket látni.

A külföldi befektetők hangulatának alakulása sajnos sokkal bizonytalanabbul jelezhető előre, mint a hazai gazdaságpolitika iránya. A globális piacot most likviditásbőség jellemzi. Az amerikai, az európai és a japán központi bank is nulla körül tartja az irányadó kamatát. Öntik a pénzt a gazdaságba. A befektetők kockázatvállalási hajlandósága magas. Ez segíti a forintot, mert a magyar értékpapírok kamatfelára csábítja a hozamot vadászó spekulánsokat. A pénzpiaci klíma igen nagy valószínűséggel rosszabbra fog fordulni, csak azt nem tudni, hogy mikor.

A múltbeli tőzsdei ciklikusság nem nyújt komoly segítséget. 1994 volt a mexikói peso-válság mélypontja. 1998-ban értük el a gödör alját a délkelet-ázsiai illetve orosz összeomlás során. 2002-re eresztett le az internetes lufi. 2008 pedig az amerikai jelzálogpiaci válság jegyében telt el, a mélypontot 2009 márciusában értük el.

Korábban viszonylag megbízhatóan négy évenként jöttek a problémás időszakok, de a legutolsó ciklus már hat évet ívelt át. Ennek szerintem az a magyarázata, hogy 2002 után – a gazdasági növekedés beindításának érdekében – folyamatosan elérhetőek voltak az alacsony kamatozású hitelek, ami két évvel eltolta a recessziós időszak kezdetét. Így nem a menetrend szerinti 2006-ban jött a pánik, hanem csak két évvel később. A plusz kettő jó évért cserébe megkaptuk az utóbbi hét évtized legsúlyosabb recesszióját.

Jelenleg Amerikában, Japánban és néhány európai országban megállíthatatlanul növekszik az államadósság, ezt finanszírozandó a jegybankok öntik a pénzt a gazdaságba. A likviditás növelés már alig leplezett módon kezd átcsapni fedezetlen pénzkibocsájtásba. (Az USA-ban állítólag komolyan felmerült, hogy a kincstár készít egy ezermilliárd dollár (!) névértékű platina emlékérmét, amit elad a jegybanknak, így kijátszva a pénzkibocsájtásra és a költségvetési hiányra korábban – a mainál józanabb időszakban – meghozott törvényeket.)

A mostani folyamatoknak szerintem két kimenetele lehet:

 • A hosszú ideig fenntartott likviditás bőség hasonló piaci anomáliát fog kitermelni, mint az amerikai jelzálogpiaci válság.
 • A folyamatosan növekvő költségvetési hiány egy-két nagy ország esetében visszafizethetetlennek fog látszani – legalábbis az infláció felpörgetése nélkül.

Mindkét esetben olyan viharok lehetnek, amelyek ma elképzelhetetlennek tűnő mélységbe lökik a forint árfolyamát. Nem lehet megjósolni, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Akár holnap is kitörhet a pánik, de az is lehet, hogy még 2-3 évig tartható a mostani irány.

Magyar szemszögből három forgatókönyv képzelhető el:

 1. A világgazdaság megússza a következő 3-4 évet komolyabb válság nélkül, ez alatt a „nem szokványos” gazdaságpolitika rakétái beindítják a hazai gazdasági növekedést, így a következő vihart már megerősödve fogjuk várni. Így legyen! De az én megítélésem szerint sajnos mindkét feltétel valószínűsége közel van a nullához, saját döntéseinket nem erre a verzióra alapozva kell meghoznunk.
 2. Hamarosan vége lesz a globális pénzesőnek, a külföldi befektetők menekülni fognak Unorthodoxiából. Ezt látva a Fidesz vezetői megint a nemzetközi karvalytőke támadását fogják vizionálni. A jegybank devizatartalékának utolsó eurójáig harcolni fognak. Ez még nem lenne baj, ez a célja a devizatartaléknak. A probléma az lesz, hogy politikai motivációk alapján túl hamar, túl nagy összegeket fognak intervencióra költeni. Kérdés lesz, hogy mi fog tovább tartani, a jegybanki devizatartalék vagy a befektetői pánik. Ha az utóbbi, akkor az katasztrófa lesz. (A 2014-es választások előtt szinte biztosan nem fogunk megállapodni az IMF-el.)
 3. Ha a 2014-es választások után tör ki az újabb válság, akkor a hazai kormányzati választ most lehetetlen előre jelezni. Ha Orbán Viktor marad a miniszterelnök, akkor is simán előfordulhat, hogy a következő ciklusnak olyan gazdasági miniszterrel vág neki, aki azt gondolja magáról, hogy hasznos dolgokat tanult az egyetemen. Ha szakítunk az unorthodoxiával és közgazdaságilag megalapozott politikát fogunk folytatni, akkor a nemzetközi partnerekkel is meg tudunk egyezni, egy kormányzati ciklus elején pedig az ezzel járó belpolitikai veszteség is vállalhatónak tűnhet.

Összefoglalásul elmondható, hogy amíg nem tör ki egy komolyabb válság, a forint az euróhoz képest várhatóan a 300-330-os sávban fog ingadozni, de erre tőzsdei-devizapiaci ügyleteket alapozni veszélyes lenne. A konkrét politikai döntések bennfentes információk nélkül kellő pontossággal nem jelezhetőek előre és a nemzetközi hatások is váratlanul megváltoztathatják a tájképet. Ha a fent leírt verziók közül a második fog bekövetkezni, akkor igen gyorsan eljuthatunk oda, hogy 500 forintot kelljen adni egy euróért.

Befektetési döntések meghozásakor továbbra is a biztonságot tartom a legfontosabb szempontnak. Szerintem rövid futamidejű értékpapírokban, bankbetétekben érdemes gondolkodni, én a részvényeket kerülendőnek tartom. Nagyobb vagyon esetén külföldi eszközökbe is érdemes fektetni. Egy hitelfelvétel esetén pedig megugró kamatok és gyengülő forint lehetőségével is számolni kell.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.


webkalap.hu reklám