Kinek jó a rögzített árfolyamú devizahitel végtörlesztés?

A parlament a héten elfogadta a jelzálog fedezetű devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvényt. A gazdasági sajtóban jelentek meg számítások arról, hogy aki csak forinthitelt felvéve képes törleszteni a fennálló devizahitelét, milyen feltételek mellett érdemes élnie a lehetőséggel, de ezek a kalkulációk igencsak ingatag alapokon állnak. Egy korrekt számításhoz a devizaárfolyamok és kamatszintek jövőbeli értékét kellene felhasználni. Ezeket az adatokat viszont senki sem ismeri, hiszen a pénzpiacok alapvető tulajdonsága a kiszámíthatatlanság. (Erről szól a hatékony piac elmélete.) Tehát aki forinthitelből kívánja törleszteni devizahitelét, szükségszerűen spekulációs döntést hoz.

A kérdés - mint minden spekulációs döntés esetében - az, hogy melyik opciónak (végtörleszteni vagy nem végtörleszteni?) mekkora a kockázata és mekkora az elérhető haszna. Az én véleményem szerint nagyon nagy valószínűséggel a végtörlesztés lesz a nyerő választás. A magyarázatom az Orbán-kormány gazdaságpolitikai irányvonalán és a végtörlesztésről szóló intézkedés elemzésén alapul.

Lázár János nyilatkozata szerint a rögzített árfolyamú végtörlesztésről szóló törvény mindenki számára kedvező:
„ezzel a megoldással jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából, és jól járhatnak a bankok is, hiszen pénzhez juthatnak fizetésképtelen adósok helyett. De jó Magyarországnak is, hiszen minden egyes fizetéssel csökken az ország deviza-kitettsége, azaz biztonságosabb helyzetbe kerülünk mindannyian”
Forrás: hvg.hu 2011. szeptember 10.

A valóság persze nagyon távol áll ettől a sikerpropagandától. Első ránézésre a legnagyobb vesztesek a bankok. Minden egyes svájci frank hiteltörlesztésen buknak - a mai árfolyamok mellett - körülbelül 20 százalékot. Tehát a bankok veszteséghez jutnak, és maradnak a fizetésképtelen adósok, hiszen ők a hitel egyösszegű törlesztésére sem lesznek képesek. A bankok ezért be fogják perelni a magyar államot és a sajtónak nyilatkozó jogi szakértők többsége szerint meg is fogják nyerni a pert. Tehát a káruk nagyrészt megtérül, de csak néhány év múlva.

A devizahitelek végtörlesztése ezzel együtt is át fogja rendezni a bankok helyzetét. A végtörlesztéshez sokan fognak forint hitelt felvenni. A jelentős forint forrással rendelkező bankok egy olyan minőségi ügyfélkört szerezhetnek, akik válságos időkben is megőrizték hitelképességüket, míg a forinthitel versenyben rosszul teljesítő bankoknál a problémás adósok maradnak. Nem véletlen, hogy az osztrák bankok minden lobbierejüket latba vetették az intézkedéssel szemben, míg például az OTP hallgat.

Azt hiszem Magyarország rosszabbul jár, mint a bankok. A devizakitettség egy kis mértékben valóban csökken, ami kedvező irányú változás, de a negatív hatások listája már hosszabb:
-A bankoknak kártérítést kell majd fizetnünk. Az egészet úgy is fel lehet fogni, hogy most hitelezésre kényszerítettük a bankokat, amit néhány év múlva kamatostul visszafizetünk. A mostani hitelösszeg papíron nem növeli az államadósságot, tehát forrást jelent a Fidesz gazdaságpolitikájának folytatásához. Ez a gondolatmenet lehet, hogy most elfogadható a döntéshozók számára, de kevesek számára lesz szimpatikus, amikor majd fizetnünk kell.
-A végtörlesztésről szóló törvény sérti az európai normákat. Nem tartjuk be a klub szabályait. Azt hiszem, az ország egy újabb nagy lépést tett egy olyan elszigetelődés irányába, amilyenben Szlovákia részesült Meciar miniszterelnöksége alatt.
-Ezzel a manőverrel újabb bizonyítékát adtuk a kiszámíthatatlanságunknak. A pénzpiacok egyre magasabb kamatfelárral fogják hitelezni az országot, ami azért lesz nagy baj, mert az IMF-el sem felhőtlen a viszonyunk.
-A bankok hitelezési aktivitása tovább fog csökkenni, ami komoly mértékben lefojthatja a gazdasági növekedést.

A pártpropagandában sokat emlegetett „emberek” csoportja meglehetősen heterogén összetételű és a legtöbben egyáltalán nem nyernek ezen az ügyön. A bankoknak fizetendő kártérítés az adófizetők zsebére megy. Azokon a bajba jutott adósokon nem segít a végtörlesztés lehetősége, akiknek a havi részlet összeszedése is nehezen megy. A rövidre szabott fizetési határidő miatt akkor sem tudnának élni a lehetőséggel, ha hajlandóak lennének eladni a saját fejük fölül a fedelet, hiszen a pangó ingatlanpiacon képtelenség lenne sok lakást gyorsan értékesíteni. A személyi, áruvásárlási és autó hitelekre eleve nem vonatkozik a törvény. A Fidesz becslései szerint is csak a devizahitelesek 10 százaléka tud élni a lehetőséggel. A 90 százalék helyzete valószínűleg romlani fog a következő években.

Az „emberek” egy kisebb hányada vissza tudja fizetni a teljes hitelösszeget a megtakarításai mozgósításával. Kizárólag ők tartoznak az egyértelmű nyertesek csapatába! Az aktuális piaci szintnél 10-20-30 százalékkal kedvezőbb árfolyamon való törlesztés lehetősége olyan ajándék, aminél jobb befektetési lehetőséget nehéz elképzelni. (A kedvezmény mértéke a devizanemtől függ.)

Sokkal bonyolultabb azok helyzete, akik csak forinthitel felvételével képesek végtörleszteni. A jövőt kellene látni ahhoz, hogy eldöntsük: érdemes-e az árfolyamkedvezményt kihasználva magasabb kamatozású forinthitelre cserélni a meglévő devizahitelt. Ez leginkább attól függ, hogyan fog a forint árfolyama alakulni. A cikk bevezetőjében azt írtam, hogy valószínűleg a hitelcsere lesz a nyerő döntés.

A forint két ok miatt gyengülhet:
-A világgazdaság újabb recesszióba kerülhet, aminek szerintem magas a valószínűsége. Zivataros időkben a befektetők menekülnek a kockázatos eszközöktől, a külföldiek számára a forintbefektetések pedig ilyennek minősülnek.
-A magyar gazdaságpolitika irányítói tudatosan gyengíthetik a forintot az exportösztönzés és ezen keresztül a gazdaságélénkítés érdekében.

A Fidesz vezetői gyengíteni akarják a forintot? Az az érzésem, hogy igen! Miért tették lehetővé – rengeteg konfliktust vállalva - a kedvezményes árfolyamú végtörlesztést azok számára, akiknek a havi törlesztés eddig sem okozott gondot? A valószínű válasz: ha nem törlesztik most a hitelüket, akkor a jövőben nekik is problémáik lehetnek!

Miért nem a rosszabb helyzetű embereken segítenek? Ők végleges kedvezmény helyett miért csak haladékot kaptak? (Lakás árverezési moratórium, illetve alacsonyabb havi törlesztő részletek lehetősége később kamatostul visszafizetendő különbözettel.) A válaszhoz meg kell érteni Orbán gazdaságpolitikáját: a cél a gazdaság fellendítése, amit a magas jövedelmű emberek tehermentesítésével lehet megvalósítani. (Elvileg elképzelhető, hogy egyszerűen egy átgondolatlan döntést hoztak a Fidesz vezetői, de ezt azért nem tartom valószínűnek, mert a végtörlesztésről szóló törvény jól illeszkedik az eddigi gazdaságpolitikai irányvonalhoz.)

A hvg.hu-n 2011.szeptember 20.-án írták a végtörlesztési javaslatról:
„Ha formailag nem is került napirendre, folyamatosan beszéltünk róla, érzékeltük, hogy nagy a gond” – mondta egy, a döntéshozatalra rálátó forrás. Szerinte a döntésnek voltak előzményei, „[Matolcsy] Gyuri régóta mondja, hogy a devizahitelesek miatt túl nagy az ország kitettsége, képtelenség a gazdaságot élénkítő, az exportot támogató árfolyam-politikát csinálni úgy, hogy a forintgyengülés miatt az ne fájjon a hiteleseknek”.

Jövőre már lehet „exportot támogató árfolyam-politikát csinálni úgy”, hogy a Fidesz által kedvezményezett rétegnek nem fog fájni.

Tehát amire számítani kell: forint gyengülés és infláció növekedés.

Ha így lesz, akkor aki teheti, annak törlesztenie kell devizahitelét.

A javaslataim azok számára akik forinthitelből fizetnék vissza deviza adósságukat:
-A lehető legrövidebb futamidőre vegyék fel a hitelt. A kamatos kamat matematikája és a viszonylag magas forint kamatok miatt egy kicsivel magasabb törlesztő részlet mellett sokkal rövidebb lehet a futamidő. Arra kell gondolni, hogy ha megtartanánk a deviza hitelt, valószínűleg akkor is növekedne a havi részlet összege.
-Ha van választási lehetőség, akkor a hosszabb kamatperiódusú hitelt kell választani. (Gyorsuló infláció idején idővel a kamatok is emelkednek. Hosszabb kamatperiódus esetén tovább marad érvényben a mai kamatszint.)
-A lehető leggyorsabban el kell indítani a hiteligénylést. A bankok valószínűleg be fognak dugulni a tömeges érdeklődés miatt. A végtörlesztés lehetőségéről úgy is le lehet maradni, hogy valaki nem kapja meg időben a forinthitelét.
-Szintén a gyorsítás érdekében, aki jelzálogmentes ingatlant tud felajánlani fedezetként, tegye azt. Bonyolítja a forinthitel jóváhagyási folyamatát, ha a devizahitel jelzálogával terhelt ingatlan lesz a forinthitel fedezete.

      Készült: 2011. szeptember 22.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – döntésekért.


webkalap.hu reklám