Az euró / forint árfolyam technikai elemzése

    Készült: 2009. V. 10.       Grafikonok frissítve: 2009. VII. 25.

A forint árfolyama április utolsó napjaiban lendületes erősödésbe kezdett. Először áttörte a kék egyenessel rajzolt trendvonalat, jelezve, hogy valószínűleg véget ért a fizetőeszközünk tavaly nyáron kezdődött vesszőfutása. Ezt néhány nappal később követte a megerősítés, mikor is a piros vonalat metszette az árfolyamgörbe. A piros vonal fölötti részen egy „fej és vállak” formáció rajzolódik ki, ami az egyik legmegbízhatóbb trendfordulós alakzat.

A hosszú távú árfolyammozgást a 90-es évek óta egy viszonylag szűk csatorna határozta meg, egészen tavaly májusig. Egy évvel ezelőtt – a piaci szereplők komoly mértékű rövidlátását bizonyítva – először erősödni kezdett a forint. (Ekkortájt a hivatásos elemzők kórusban mondták, hogy bennünket nem érint a válság, mert a hazai bankok nem vásároltak a kétes értékű amerikai jelzálogpapírokból.) A tavaly őszi pénzpiaci turbulenciák idején a valutánk árfolyama visszament a csatorna közepéig, majd a pánik második felvonásában tovább gyengült. A mélypontot március 6.-án érte el, amikor már 316 forintot kelet adni egy euróért. Idén május 5.-én, a fölső trendvonalat újra áttörve, az árfolyam visszakerült a csatornába.

Hogyan tovább? Úgy gondolom, hogy a hosszú távú csatorna megfelelő forintárfolyamot jelent a reálgazdaság számára. (Végül is ez az oka annak, hogy az 10 éven keresztül meghatározhatta az ingadozás mértékét.) A kérdés csak az, hogy a pénzpiaci szereplők kilökik-e innen az árfolyamot. Valószínűleg nem fogják. A 290 forintos euró árfolyam, ahol a fent említett trendvonalak húzódnak, nagyon erős ellenállást fog jelenteni egy esetleges forintgyengülés esetén. Véleményem szerint 70-80 % az esélye annak, hogy a következő 2 évben a forint a hosszú távú csatorna által megszabott tartományban fog ingadozni, ami 255-től 290-ig terjedő euróárfolyamot jelenthet. (A 70-80 %-os valószínűség a pénzpiaci előrejelzés kategóriájában rendkívül magas értéknek számít!)
A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.