BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. VI. 14.       Grafikonok frissítve: 2009. VII. 04.

Három hónap alatt 71%. Ennyit emelkedett a BUX index március 12.-től június 12.-ig. (9461 pontról 16254 pontra.) A 71% nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő nyereség, a globális átlag körülbelül 50% ugyan erre az időszakra. A budapesti tőzsde kiváló teljesítményének természetesen semmiféle fundamentális alapja sincs azon kívül, hogy a tavaly októbertől idén tavaszig tartó zuhanás is meredekebb volt a másutt tapasztaltnál. Ez azt is jelenti, hogy ha bekövetkezik egy részvénypiaci korrekció, akkor itt nagyobb esés várható, mint a nemzetközi átlag.

A BUX rövid távú grafikonján egy szép trendvonal rajzolódik ki (ha logaritmikus skálát használunk). Mivel sem a fák, sem pedig a részvényárak nem nőhetnek az égig, egy ilyen meredek emelkedésű trendvonal már nem sokáig határozhatja meg a tőzsdei kereskedés menetét. Véleményem szerint egy – maximum két - héten belül elkezdődik egy olyan korrekció, melynek során az árfolyamok bőven a piros vonal alá kerülnek.

A középtávú grafikonnal kapcsolatban három dolgot szeretnék kiemelni:
-A kék egyenesek közötti trendfordulós alakzat azt valószínűsíti, hogy elkezdődött egy hosszú távú emelkedő trend.
-A forgalom alakulása is megerősíti a trendforduló valószínűségét.
-A grafikonon kirajzolódó periodicitás közelgő korrekciót sejtet. Ha megmarad ez a ciklusosság, akkor július elején-közepén várható a következő emelkedő hullám indulása.

A harmadik grafikon alapján is az a véleményem, hogy már elindult a hosszú távú emelkedő trend, de most nagy a valószínűsége egy átmeneti árfolyamesésnek. A márciusi mélypont viszonylag jól illeszkedik a több éves tőzsdei-pénzpiaci ciklikussághoz. Ugyanakkor az árfolyamgörbe egy komoly ellenállásszinthez érkezett, amelynek áttörésére a piacnak még fel kell készülnie. A legvalószínűbb forgatókönyv esetén a következő hetek korrekciója pusztán az erőgyűjtésről fog szólni.

Meg kell említeni a kockázatokat is. A hosszú távú grafikonon kirajzolódó kép úgy is interpretálható, hogy az utóbbi három hónap emelkedése során az árfolyamok visszakorrigáltak annak a csatornának az alsó trendvonalához, ahonnan tavaly októberben zuhant ki az index értéke, tehát ez csak egy tipikus „visszakorrigálás” volt, a hosszú távú csökkenő trend folytatódni fog.

Összefoglalva a fentieket elmondható, hogy a mérsékelten optimista elemzések alapján árfolyamcsökkenés valószínűsíthető a következő hetekre, de utána folytatódni fog az emelkedés, viszont a pesszimista verzió szerint még komoly árfolyamzuhanások szemtanúi leszünk.

Ajánlás: A hosszú távra befektetők számára tartás, esetleg a portfólión belül a részvényhányad átmeneti csökkentése. A rövid - néhány hónapos – távra spekulálók számára nyereségrealizálás.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.