BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. IV. 13.       Módosítva: 2009.IV.26.

Mielőtt elemeznénk a budapesti börzén kialakult helyzetet, vessünk egy pillantást az irányadó külföldi indexek grafikonjaira. Az amerikai S&P 500 rövid időtávú grafikonja kitört a kék egyenesekkel jelzett csatornából, ugyanakkor a forgalom alakulása nem erősítette meg ezt a pozitív jelet: csökkenő trendben változott az elmúlt hónap során. Emiatt én az emelkedés kifulladására számítok a következő hetekben.


A német DAX index árfolyama viszont még a csatornán belül tartózkodik. A forgalom alakulásán nyoma sincs „kitörő lelkesedésnek”, az a tavaly őszi értékekhez képest kifejezetten alacsony szinten stagnál. Ebben a helyzetben a csökkenésnek nagyobb a valószínűsége, mint az emelkedés folytatódásának.


A hazai tőzsde vezető indexe kitört a csökkenő csatornából. A forgalom, ha csak egy hajszálnyival is, de magasabb, mint az elmúlt hónapok átlaga. Kérdés, hogy ez csak egy újabb medvepiaci rali, vagy a hosszú távú emelkedő trend kezdete? Vegyük számba az ezzel kapcsolatos tényeket:

+ A kitörés a csatornából önmagában egy erős pozitív jel.
- Egy ilyen meredek trendvonal áttörése nem feltétlenül jelent irányváltást. Lehet, hogy csak egy enyhébb tempójú csökkenés veszi kezdetét.
+ A kitörés közben a piros egyenessel jelzett ellenállás is le lett győzve.
- A vezető külföldi tőzsdék árfolyamai még a csökkenő csatornában mozognak, illetve ha sikerült a csatorna trendvonala fölé kerülni, akkor is kérdéses, hogy a piac ereje elegendő-e az emelkedés folytatódásához.
- Decemberben volt már egy reménykeltő medvepiaci rali, amely az időtartamában és az elért árfolyamemelkedés mértékében is nagyon hasonlított a mostanihoz.
+ A tőzsdei árfolyammozgásokat évtizedek óta körülbelül 4 éves ciklikusság jellemzi (erről a ciklusokról szóló elméleti anyagban bővebben írtam). Az utolsó mélypont 6 éve ért véget, tehát már ideje volna a következő ciklus indulásának.
- Az ezt megelőző depressziós időszak, ami az internet lufi kipukkanásának volt a következménye, két és fél évig tartott. A globális bankrendszer majdnem-összeomlása legalább ilyen súlyos probléma, és ez még „csak” másfél éve kezdődött.

Érdemes megnézni a BUX index hosszú távú grafikonját is. Jól látszik rajta, hogy a jelenlegi tőzsdei ciklus azért nyúlt legalább 6 éves hosszúságúra, mert a fellendülés is extrém hosszú időtartamú volt: 2003 tavaszától 2007 augusztusáig tartott. A fellendülés tartósságának valószínűleg ugyan az volt oka, mint ami a recesszió elmélyülését is okozta, a bankok felelőtlen hitelezése és kreatív könyvelése. Amíg tartott a pénzbőség, addig mindennek felfelé ment az ára, most viszont szenvedünk, amíg nem tudnak normalizálódni a viszonyok. Összefoglalásul annyi mondható el, hogy bármikor elindulhat egy hosszú távú emelkedő trend, de annak a valószínűségével is számolnunk kell, hogy még egy-másfél évig elhúzódhat a depresszió.

Ajánlás: a hosszú távra tervezők számára óvatos vétel, de egyelőre javaslom a tőzsdei befektetésre szánt pénz 50-70%-át magyar államkötvénybe fektetni. A 10%-ot közelítő reálkamat kedvező hozam/kockázat arányt jelent.
A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.