BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. I. 25.       Grafikonok frissítve: 2009.II.14.

A BUX index görbéje – sok más külföldi tőzsde grafikonjához hasonlóan – november közepétől január elejéig egy szűk csatornában mozgott, viszont az utána következő két hétben több mint 10%-ot veszített értékéből. Ez meglehetősen meredek árfolyamesésnek számít. Január utolsó hetében bekövetkezett a várt korrekció, de az az én meglátásom szerint igencsak vérszegényre sikeredett. (A piac általános pesszimizmusát jelzi, hogy az akkor megjelenő kedvező hírek sem tudtak emelkedést generálni. Például több nagyvállalat a vártnál jobb eredménybeszámolót közölt, továbbá az amerikai GDP adat is kellemes meglepetés volt, hiszen az előrejelzéseknél kisebb mértékben csökkent.)

Tartós emelkedés kialakulásának csekély a valószínűsége ebben a piaci hangulatban, ugyanakkor a vastag piros egyenessel jelzett trendvonal erős ellenállás a további eséssel szemben. Arra számítok, hogy február első felében a piac tesztelni fogja ezt a támaszt, ennek eredményét érdemes megvárnunk, mielőtt bármilyen befektetési döntést hoznánk.


Korábban többször írtam, hogy az idei évre komoly emelkedésre számítok. Valószínűnek tartom, hogy az év végére a részvénypiacok visszanyerik a tavalyi veszteségeik egy jelentős részét. A jelenlegi depressziós hangulatban egyetlen érvem van az álláspontom mellett: 2007 augusztusa óta lefelé mennek az árak, már időszerű a trendforduló. Viszont az előző bekezdésben írtak alapján úgy gondolom, hogy a pozíciónyitásokkal érdemes várni néhány hetet.


Mindenképp figyelnünk kell a külföldi tőzsdeindexeket, a budapesti börzét is a nemzetközi hatások mozgatják. Erre az egyik legjobb példa a német DAX grafikonja, amelyik pontosan ugyan úgy alakult, mint a BUX indexé.


A S&P 500-as index is hasonló pályát járt be, mint a BUX vagy a DAX, de technikailag más képet mutat. Az árfolyam egy szélesebb csatorna közepén tartózkodik, bármilyen irányba ugyan olyan valószínűséggel mozdulhat el.

Ajánlás: kivárásA weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.