¦    Főoldal    ¦    Hasznos linkek    ¦    Gy.F.K.    ¦    Bemutatkozás    ¦

Bemutatkozás

Forgács László portrékép

A nevem: Forgács László. Budapesttől 15 km-re élek egy kisvárosban a feleségemmel és a kislányommal. 1993-ban gépészmérnökként végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen. Azóta technológia, illetve termékfejlesztő mérnöki munkaköröket töltök be külföldi tulajdonban lévő feldolgozóipari cégeknél. Jelenleg egy autóalkatrészeket gyártó vállalatnál dolgozom. Ezt a weblapot - a feleségem segítségével - 2008 augusztusában indítottam el.

1998 tavaszán kezdtem tőzsdézni. Pár hónappal később összeomlott az orosz pénzügyi rendszer, ami globális felfordulást okozott. Kezdő - ráadásul határidős - tőzsdézőként szinte természetes módon elbuktam a pénzem nagy részét 1998 augusztusában, amikor néhány nap alatt megfeleződtek a részvényárak a budapesti börzén.

Szerencsére már akkor is tartottam magam ahhoz a szabályhoz, hogy nem spekulálok olyan összeggel, aminek az elvesztését semmiképp sem engedhetem meg magamnak. A pénzem elúszásának nyílván nem örültem, de az akkori veszteségemre ma is úgy tekintek, hogy az tanulópénz volt. Azóta a tőzsdét és a gazdasági híreket folyamatosan figyelem. Ha éppen olyan élethelyzetben voltam, hogy kockáztatható megtakarítással rendelkeztem, illetve a piaci klímát kedvezőnek ítéltem, akkor kisebb összegekkel be is szálltam. Sajnos a tőzsdei spekulációban a kezdeti csorbát még nem sikerült kiköszörülni.

Az egyéb pénzügyi döntéseim viszont kifejezetten jónak bizonyultak. Például a lakáshitelem típusának eldöntése és az önkéntes nyugdíjpénztári portfolióválasztás során összességében körülbelül egymilliós veszteségtől óvtam meg magamat ahhoz képest, mintha másokhoz hasonlóan automatikusan elfogadtam volna a banki ügyintéző által javasolt változatot. Ezért is vágtam bele ennek a weblapnak az elkészítésébe. Számtalan példát láttam a környezetemben arra, hogy tanult és értelmes emberek buta pénzügyi döntéseket hoztak azért, mert senki sem mondta el nekik a megfelelő háttér-információkat.

Befejezésül szeretnék néhány mondatot írni arról, hogy miért érdemes a tapzor.hu cikkeit is elolvasni más, hasonló profilú weblapokon megjelenő írások mellett :
-Én elsősorban a közép és hosszú távú folyamatokról írok, ami a tőzsdei-pénzpiaci elemzés műfajában ritkaság a magyar médiában.
-Független elemző vagyok. Nem vagyok része a pénzügyi üzletágnak. Nem akarok senkit részvényvásárlásra, hitelfelvételre, biztosítás megkötésére, tőzsdetanfolyamon való részvételre, oktatóanyag megvételére, stb. bíztatni. Nem ebből élek, ezért bármiről szabadon megírhatom a véleményemet.
-A reálgazdaságban dolgozok. Munkaidőm nagy részét átlagemberek között töltöm, viszont fejlesztőmérnökként - ha közvetve is - a stratégiai döntésekről is információkat kapok. Más szemmel látom a világot, mint egy pénzintézeti alkalmazott. Eltérő helyzetemből adódóan gyakran másképp értékelem a gazdasági folyamatokat, mint azok, akik kizárólag a statisztikai és a pénzügyi adatok alapján készítik el az előrejelzéseiket.

Kívánom, hogy a weblapom hasznos olvasmánynak bizonyuljon az Ön számára.

2010. január 24.