A tőzsdézés aranyszabályai:


Soha ne tőzsdézz hitelből! A legsikeresebb spekulánsoknak is vannak veszteséges időszakaik. Ilyenkor, ha a befektetés hitelből történt, likvidálni kell a tőzsdei pozíciókat és a hitelt kamatostul vissza kell fizetni. A hitelből tőzsdézés hosszú távon a biztos tönkremenetel receptje.
Ugyanebbe a kategóriába tartozik az a jelenleg divatos pénzügyi konstrukció is, amikor jelzáloghitelt vesz fel valaki és a pénzt magas hozamú – tehát kockázatos – befektetési alapba teszi (általában életbiztosítással bonyolítva a konstrukciót). A befektetési alapot profi portfólió menedzserek kezelik, de néha ők is szoktak veszíteni.


Soha ne tőzsdézz olyan pénzből, amire feltétlenül szükséged van! A sikeres tőzsdézéshez kötélidegek kellenek. Ha aggódsz a pénz miatt, hibás döntéseket fogsz hozni.


Ne ragadj be veszteséges pozícióba! A befektetési döntés meghozatalakor határozd meg a stop loss szintet (azt az árfolyamot, amikor a további veszteség megakadályozása érdekében lezárod a pozíciód). Ha az árfolyam ezt elérte, akkor rossz volt az elemzésed vagy új információ jelent meg a piacon. Gondolkodás nélkül zárd a pozíciót!
Ha átlagosan 5 befektetési döntésből 3 jónak bizonyul, az is szép hozamot jelent, ha időben kiszállsz a 2 rosszból. Viszont ha nem vagy hajlandó veszteséget realizálni, idővel csak veszteséges pozíciód lesz. Senki sem képes kizárólag nyereséges üzleteket kötni a tőzsdén.


Légy türelmes! A sikeres tőzsdei befektetés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő belépési pont megtalálása. Ne idegesítsd magad azon, hogy kihagytál egy-két lehetőséget, mert akkor legközelebb meggondolatlanul fogsz lépni. Várd ki a megfelelő pillanatot!


Soha ne fektess be olyan eszközbe, aminek nem látod át a kockázatait! Ezt a hibát elsősorban a profik szokták elkövetni, de a kisbefektetők is egyre összetettebb konstrukciók közül választhatnak. A bonyolult konstrukcióknak a kockázatait is bonyolultabb felmérni. Ha nem látod át és nem érted a kockázati tényezőket, az nem azt jelenti, hogy nincsenek ilyenek, hanem azt, hogy vakon kötnél üzletet.


Ne shortolj! (Ez inkább tanács, mint szabály.) A részvénypiacon a befektetők 97-98%-a long pozícióban van. Azaz a piac túlnyomó többsége akkor nyer, ha emelkedés van. Elvileg ugyanúgy lehet a csökkenő piacon is nyerni, mint az emelkedőn, és vonzó a gondolat, hogy akkor is nyerjünk, amikor szinte mindenki veszít, de a gyakorlatban könnyű a piac nagy részével együtt nyerni emelkedő piacon, viszont nagyon nehéz a kisszámú nyertes táborába tartozni csökkenő piacon. Ha úgy látod, hogy nagy az árfolyamok esésének valószínűsége, tedd be a pénzt valahova kamatozni és várd meg a következő emelkedés kezdetét. A tőzsdei zuhanások elkerülése önmagában is szép teljesítmény, ha az emelkedésen nyer az ember!