BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. V. 24.       Grafikonok frissítve: 2009. VI. 06.

A március 12.-i mélypont óta több, mint 50%-ot erősödött a BUX értéke, és ezzel megközelítette a tavaly októberi válság kitörése előtti szintet. Az igaz, hogy a tavaszi 9500 pontos érték egy irreális mértékű pesszimizmus eredménye volt, de a mostani, 15000 pont fölötti árfolyamok sem tűnnek reálisnak. Ennyit nem javult sem a globális, sem pedig a magyar gazdaság helyzete.

Érzésem szerint az utóbbi időszak növekedése már azoknak a spekulánsoknak köszönhető, akik a depresszió idején (jellemzően a mostaninál alacsonyabb árfolyamok mellett) megváltak a részvényeiktől, most pedig attól félnek, hogy kimaradnak az emelkedésből. Ha ez így van, akkor a rali hamarosan ki fog fulladni. A nagy kérdés az, hogy a korrekció idején mekkora eladói nyomás fog kialakulni.

A hosszabb időszakot áttekintő részben gyakorlatilag szó szerint meg kell ismételnem a május 3.-i elemzésemben leírtakat:
A következő grafikonon a középtávú folyamatok láthatóak és ez igen optimista képet mutat. Az index alakulása október és április között ebben a nézetben egy szép trendfordulós alakzatot formáz, ahonnan április 3.-án tört ki az árfolyam. A súlyozott mozgóátlaggal „kisimított” forgalom megerősíti a kitörés jelentőségét, az emelkedés során érezhetően nagyobb volt a tőzsdei aktivitás, mint a januári – februári időszakban.

Jól látszik egy körülbelül 3,5 – 4 hónapos ciklusosság is a grafikonon. Erre önmagában befektetési döntést nem szabad alapozni, de érdemes rá figyelni, sokat segíthet a megfelelő belépési pont meghatározásában. Ha továbbra is megmarad ez a periodicitás, akkor júniusban már korrekcióra kell számítanunk. (Ha valóban megtörtént a hosszú távú trendforduló, akkor a korrekció inkább csak stagnálást, esetleg egy kisebb visszaesést fog jelenteni.)

A fentiekkel ellentétben a hosszú távú grafikonon inkább olyan jelek látszódnak, amelyek óvatosságra kell, hogy intsenek bennünket. A tavaly októberi zuhanás során az index egy olyan trendvonalat tört át, amely már több, mint egy évtizede meghatározta az árfolyamok alakulását. Azt kell mondanom, hogy ehhez képest eddig a visszaesésnek az időtartama és a mértéke is viszonylag kicsi volt. Ez az állítás ellentétes a szubjektív érzéseinkkel, de a grafikonon kirajzolódó kép egyértelműen alátámasztja azt.

Egy pozitív jel azért itt is felfedezhető. A tőzsdei mélypontok eddig viszonylag szabályosan követték egymást: 1994, 1998, 2003 eleje. (Erről a ciklusok című fejezetben bővebben írtam.) Már időszerű volna, hogy ezt a hullámvölgyet is magunk mögött hagyhassuk.

Összefoglalásul elmondható, hogy valószínűleg elindult egy hosszú távú emelkedő trend, de ez egyelőre még törékenynek bizonyulhat. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint júniusban korrekcióra számíthatunk. Ha az árfolyamok ennek az előrejelzésnek megfelelően alakulnak, akkor a korrekció lefutásából tudunk majd következtetéseket levonni az emelkedő trend erejére vonatkozóan.

Ajánlás: A hosszú távban gondolkodók számára tartás, a rövidebb (1-2 hónapos) időszakokra spekulálók számára nyereségrealizálás.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.