¦    Főoldal    ¦    Hasznos linkek    ¦    Gy.F.K.    ¦    Bemutatkozás    ¦

Hogy lehet megtanulni a tőzsdézést? Érdemes-e befizetni egy tanfolyamra?

Ezekre a kérdésekre nem lehet egyértelmű választ adni. Az biztos, hogy nem létezik olyan tanfolyam, aminek az elvégzése bárki számára garantálná a sikert. Ennek legfőbb oka az, hogy nem létezik, és nem is létezhet olyan tudás vagy módszer, ami biztosan nyereséget eredményez. A világ legnagyobb alapkezelői programozók, matematikusok és közgazdászok hadát fizetik azért, hogy kidolgozzanak tuti kereskedési technikákat. A munkájuk eredménye hétpecsétes titoknak számít, ugyanis egy eredményes módszert önmagában az tönkretehet, ha sokan kezdik el alkalmazni. Tehát egyetlen tanfolyamtól sem várhatjuk el, hogy ott olyan tudás birtokába jutunk, aminek a mechanikus alkalmazásával biztosan nyerők lehetünk.

Az éremnek van egy másik oldala is. Egy jó előadó vagy tréner a személyes meggyőző erejével olyan pluszt képest nyújtani, például a kockázatkezeléssel kapcsolatban, amit a leggondosabban szerkesztett tananyag otthoni elolvasásával, vagy akár egy oktató videó megnézésével sem lehet megszerezni.

Azt javaslom, hogy a fenti kérdéssel kapcsolatban mindenki a saját tanulási módszerének függvényében hozza meg döntését. Aki egy oktató segítségével tud könnyebben elmélyült ismeretekre szert tenni, az fizessen be egy tanfolyamra, aki viszont hatékonyan tud otthon egyedül is tanulni, az könyvekből és internetről megszerezheti nagyjából ugyan azt a tudást.

Én személy szerint soha egyetlen tanfolyamon sem vettem részt. A tudásom alapjait az alábbi könyvekből szereztem:
Samuelson-Nordhaus : Közgazdaságtan
Atkinson,... : Pszichológia
Martin J. Pring : Technical analisys explained

Az első két könyv bármelyik könyvtárból kikölcsönözhető, de általában a könyvesboltokban is kapható. Természetesen az évek alatt sok helyről sokféle információ rakódott ezekre az alapokra, de ma is ezeket tartom a leghasznosabb olvasmányaimnak.

A Közgazdaságtan alig néhány oldalon foglalkozik a tőzsdével, de a tudományág alapozó tankönyvének számít, legalább ennyit meg kell tanulnia annak, aki komoly befektetővé kíván válni. A pszichológia könyv szintén egy alapozó tankönyv, közvetlen köze nincs a tőzsdéhez, de segít megérteni, hogy az emberek hogyan gondolkodnak és milyen motivációk mozgatják cselekedeteiket. Más szemmel látom a világot, mióta olvastam.

Martin J. Pring könyve nem a legmodernebb mű, az általam olvasott kiadás még a számítógépek széleskörű elterjedése előtt íródott. A legnagyobb erényének azt tartom, hogy a technikai elemzés módszerei mögött megbúvó logikát is részletesen elmagyarázza.