¦    Főoldal    ¦    Hasznos linkek    ¦    Gy.F.K.    ¦    Bemutatkozás    ¦

Mekkora összeggel lehet elkezdeni a tőzsdézést?

A nagyobb trendszerű elmozdulásokat - befektetési jegyek segítségével - már százezer forint körüli összeggel is ki lehet használni. Ha valaki elég szerencsés volt és 2009 márciusában a BUX indexet követő alap jegyeiből vásárolt, akkor fél év alatt 100%-os hozamot zsebelhetett be. (Ez persze egy rendkívüli időszak volt.) Ebből a banki jutalék és az árfolyamnyereség adó levonása után is maradhatott közel 80%.

A közvetlen részvénybefektetésen félmillió forint alatt nem érdemes gondolkodni, de igazából a banki jutalékok relatív szintje illetve a kockázat akkor marad elviselhető mértékű, ha milliós nagyságrendű tőkével rendelkezünk. A befektetett összeget legalább 3-4 cég papírjai között kell elosztani, ellenkező esetben egy-egy kedvezőtlen vállalati hír durván megnyírbálhatja a nyereségünket.

Ha valaki a tőzsdézésből próbál megélni, akkor annak több tízmilliós kereskedési tőkével kell rendelkeznie annak érdekében, hogy legyen némi esélye a sikerre. A minimum, amivel számolni kell: egy nagyon rossz év alatt se fogyjon el a tőkéje a veszteségek illetve a megélhetésre kivett összegek miatt. (Persze elvileg nem kizárt, hogy az átlagot magasan meghaladó hozamokkal kezd valaki és a sikerszéria a végtelenségig tart, de ennek igen kicsi a valószínűsége.)