¦    Főoldal    ¦    Hasznos linkek    ¦    Gy.F.K.    ¦    Bemutatkozás    ¦

Mennyi ideig érdemes demózni?

A kezdőknek szóló írások általában melegen ajánlják a próbakereskedést, mielőtt valaki élesben spekulálna a tőzsdén. Én ezt két okból is szükségtelennek tartom :

-A tőzsdézőkre leselkedő legnagyobb veszélyek pszichológiai eredetűek és csak akkor jelentkeznek, amikor az ember a saját pénzét kockáztatja.
-A hatékony piac elmélete azt állítja, hogy a nyereség vagy a veszteség mértéke kizárólag a szerencsén múlik. Szerintem egy-egy üzlet eredményét körülbelül 90%-ban a véletlen határozza meg, a maradék 10% jut a tudásnak, higgadtságnak, intelligenciának, stb. (Mivel a szerencse forgandó, hosszú távon mégis ez utóbbi tényezők a meghatározó jelentőségűek.) Egy néhány hónapos próbaidőszak rövid ahhoz, hogy a tudásunkról képet alkossunk.

Tudomásul kell venni, hogy semmi sem jelent garanciát a nyereségre. Sem a közgazdasági ismeretek, sem a tapasztalat, sőt még a korábbi sikeres múlt sem jelent semmit a jövőre nézve. Olyan sztárbrókerek végezték börtönben a pályafutásukat, mint Nick Leeson vagy Magyarországon Lupis József. Bukásuknak egyetlen oka volt : amikor rosszra fordultak a dolgok, akkor nagyon-nagyon nagy butaságokat csináltak. Mindenki úgy gondolja, hogy ő maga megfontoltan fog lépni, de a többségnek ez sajnos nem mindig sikerül.

Tehát a demó kereskedést szükségtelennek tartom, de egy kezdőnek fokozott óvatossággal kell eljárnia. Tilos a hitel, a tőkeáttétel, a shortolás. (Ezek egy rutinos tőzsdézőt is megbuktathatnak.)