Általános pénzpiaci helyzetértékelés

    Készült: 2011. VIII. 08.       Grafikonok frissítve: 2012. IV. 22.

Azt hiszem, 2011. augusztus 2. a kezdőnapja az előttünk álló gazdasági recessziónak.

Néhány hete – rövid távra – még optimista voltam. Aggodalomra okot adó témák persze bőven voltak: az európai bankok stressz-tesztje (az előzetes pletykák hírbe hozták az olasz és a spanyol bankokat), a második görög mentőcsomag megszervezése, az amerikai adósságplafon emelése körüli huzavona. Ezek persze külön-külön is súlyos ügyek, de mindegyikben előre borítékolható volt, hogy a politika ki fog izzadni valamiféle kompromisszumot.

Így is történt. A bankok stressz-tesztje nem lett vészesen rossz, a görögök megkapták az újabb csomagjukat, az amerikai kormány tovább növelheti az adósságát. Augusztus második napján, az amerikai államadósság felső határának megemelése után, a befektetőknek fel kellett volna lélegezniük. A részvénytőzsdéknek emelkedniük kellett volna. Ennek ellenére a részvényárak világszerte zuhanórepülésbe váltottak.

Mi történt? Semmi különös! Az amiről már két éve tudni lehetett, hogy bekövetkezik, most elkezdődött. Sokak számára egyértelművé vált, hogy a fejlett országok költségvetési hiánya, államadóssága fenntarthatatlan pályán mozog.

2012. II. 05.-i kiegészítés: Az utóbbi másfél hónapban erőteljes növekedést láthattunk a tőzsdéken. Például az S&P 500 grafikonja több éves csúcsokat ostromol. A forgalom alakulása viszont egyenlőre nem igazolja a kitörés tényét. Emiatt és a fundamentális problémák megoldatlansága miatt továbbra is fenntartom a következő két-három évre vonatkozó pesszimista előrejelzésemet.

Szinte biztos, hogy recesszióba fordul a világgazdaság. Ez persze nem egy egyenletes lejtmenetet fog okozni a tőzsdéken és általában a pénzpiacokon. Lesznek pánikszerű zuhanások és amikor túladottá válnak a piacok, akkor rövid, de őrült tempójú emelkedések. Amikor elmélyül a pénzpiaci recesszió, akkor az néhány hónap alatt át fog terjedni a reálgazdaságra is.

A piaci folyamatok teljesen kiszámíthatatlanok lesznek. Az utóbbi húsz évben, ha válság volt, akkor a pénz a legfejlettebb országok állampapírjaiba ment. De most ott vannak a legnagyobb bajok! Mibe fektessék a pénzüket a befektetők? Mire fogadjanak a spekulánsok? Meddig fog ez a recesszió tartani?

Most az időtáv jóslása tűnik a legegyszerűbbnek. Szerintem 2-3 év múlva érjük el a mélypontot. A középtávú gazdasági ciklusok 4-5 évig szoktak tartani. Az utolsó mélypont 2009 első felében volt, a következő 2013-ra vagy 2014-re várható.

A befektetési célpont kiválasztásánál most nem a hozamra, hanem a biztonságra kell optimalizálni. Egy átlag magyar számára, akinek a bevételei és kiadásai forintban keletkeznek, a rövid futamidejű kincstárjegy a legbiztonságosabb befektetési forma. Akinek viszont lehetősége van rá, annak diverzifikálnia kell a befektetéseit. Külföldi államkötvényekkel, esetleg olyan cégek részvényeivel lehet szélesíteni a portfóliót, amelyek nincsenek eladósodva.

Az utóbbi időben sok szó esik az aranyról és a svájci frankról. Válság idején ezek számítanak a hagyományos menedékhelyeknek. Egy baj van velük: már most is túl drágák. Például a jelenlegi frank árfolyamtól is komolyan szenved a svájci reálgazdaság. Ezzel együtt is azt gondolom, hogy a spekulánsok még jóval a mostani szintek fölé fogják hajtani az árfolyamot. De ez is kiszámíthatatlan. A frank erősödése valószínű folyamat, viszont bármikor megfordulhat egy váratlan piaci impulzus hatására.

Sokan a politikusoktól várják a helyzet megoldását. Én ezt azért tartom reménytelennek, mert a globális gazdaságpolitika alakítói az utóbbi években gúzsba kötötték és a piacok foglyává tették magukat. Nincs mozgásterük! A bankmentések és a gazdaságélénkítések az egekbe lökték a költségvetési hiányt és az államadósságot. A pénz elfogyott, a gazdaság pedig nem elég élénk ahhoz, hogy kinőjük az adósságot.

Ha igazam van, akkor mindenkinek a túlélésre kell berendezkednie. A családoknak, a vállalatoknak és az államoknak is. A problémákat a jövedelmi és vagyoni viszonyok globális szintű átrendeződése fogja valamilyen módon megoldani. Ez egy nagyon keserves folyamat lesz.

Őszintén remélem, hogy a mostani helyzetértékelésem tévesnek fog bizonyulni, de pillanatnyilag nem látok más reális forgatókönyvet a következő három évre.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.


webkalap.hu reklám