A BUX index technikai elemzése

    Készült: 2011. VI. 28.       Grafikonok frissítve: 2011. VII. 30.

A BUX index értéke gyakorlatilag másfél éve stagnál, illetve egy viszonylag szűk sávban ingadozik. A technikai elemzés szempontjából most nagyon egyszerű a helyzet: pillanatnyilag az árfolyam az ingadozási sáv alsó felében helyezkedik el, ami megfelelő beszállási pontot kínál - amennyiben emelkedésre számít az ember. A stop loss szint meghatározása is könnyű, ha a csatornából lefelé tör ki az árfolyam, akkor a vételi pozíciókat 21000 pont alatt azonnal zárni kell.

Én emelkedésre számítok, de a forgalom alakulása egyértelműen jelzi, hogy a tőzsdei fellendülés bizonytalan alapokon fog állni. Az utóbbi időszak alacsony aktivitása annak is köszönhető, hogy rossz hírek esetén sincs erős eladói nyomás, és annak is, hogy jó hírek esetén sincs komoly vételi érdeklődés. Ha bekövetkezik, akkor az általam várt rali fő hajtóereje a spekulánsok türelmetlensége lesz. Azok a tőzsdézők, akik régóta ülnek a pénzükön - például a görög adósságválság megoldását várva - egy kisebb emelkedő trendben vásárlásokat kezdhetnek, ami eladók hiányában komoly emelkedést generálhat.

A hosszú távú grafikon megerősíti az eddig leírtakat. Jelenleg a BUX grafikonja közvetlenül egy támasz szint felett ingadozik , ahonnan csak erőteljes eladói nyomás hatására tud lezuhanni. A stop loss szintet e szerint is 21000 pontnál lehet meghúzni. (Ritka alkalom, hogy a közép és a hosszú távú grafikonokból ennyire hasonló következtetéseket tudjunk levonni!)

A hosszú távú grafikon a befektetési időtáv meghatározásában is segít. A nagy tőzsdei mélypontok évszámai az utóbbi két évtizedben: 1990, 1994, 1998, 2003, 2009, ...2014? A 2014-es dátum persze egyelőre kérdéses, egy év bizonytalanság biztosan van benne. Az én megérzésem az, amivel kapcsolatban a kommentár menüpont alatt már írtam, hogy a gazdasági nagyhatalmak politikai és vállalati döntéshozói túl sok energiát ölnek a recessziók megakadályozásába, amivel elodázzák a válság elmélyülését, de végső soron súlyosbítják a helyzetet. Ha pontosak a feltételezéseim, akkor az aktuális gazdasági ciklus lefutása a következő lesz:
-Valamikor a 2011-2013-as években lesz a fordulópont. Én az időszak második felét tartom erre esélyesebbnek.
-A lefelé tartó trend körölbelül két évig fog tartani. (Az utolsó ciklusban másfél évig, 2007 augusztusától 2009 márciusáig csökkentek a részvényárfolyamok. Szerintem a következő depressziós időszak legalább ilyen hosszú lesz.) Tehát a mélypontot valamikor 2014-ben vagy 2015-ben fogjuk elérni.
-A következő recesszió mélyebb lesz, mint a 2007-2009-es volt, mert a legtöbb országban a gazdaságélénkítésre fordítható erőforrásokat már felhasználták.

Tehát a hosszútávú gazdasági kilátásokat katasztrofálisnak tartom, de középtávon még számítok egy tőzsdei ralira. Ennek a fő hajtóerejét az adja, hogy már két éve emelkednek (legalábbis nem csökkennek) a részvényárfolyamok, így a befektetők ösztönösen alábecsülik a kockázatokat.

Az eddigiekben elsősorban a globális trendekről írtam. A speciális magyar helyzetet a relatív erő grafikonjával lehet szemléltetni. A budapesti tőzsde a 2010-es önkormányzati választások után egyértelműen alulteljesítő volt. Úgy tűnik, a befektetők többségének nem tetszett a kirajzolódó gazdaságpolitikai irány, például a magánnyugdíjpénztári vagyon állami csatornába terelése. A relatív erő grafikonja egy gyors zuhanás után egy enyhén emelkedő csatornában állapodott meg, ahol körülbelül 10 százaléknyi ingadozással azóta is mozog.

Az utóbbi időszakban javulni látszik hazánk makrogazdasági megítélése, ezért nem gondolom, hogy a relatív erő grafikonja lefelé törne ki a csatornából. Mivel most a relatív erő grafikonja a csatorna alsó részében tartózkodik, a közeljövőben a BUX index a S&P 500-hoz képest felülteljesítő lehet.

Ajánlás: óvatos vétel.
Befektetési időtáv: fél év - egy év.
Stop loss szint: 21000 pont.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.


webkalap.hu reklám