Kiszállás! A BUX index technikai elemzése

    Készült: 2010. XI. 28.       Grafikonok frissítve: 2011. VI. 25.

Miközben a külföldi tőzsdék több éves csúcspontokat ostromolnak, a BUX index lefelé vette az irányt. November 26.-án a BUX fontos támaszszintet tört át, ami alatt nagyon mély szakadék van. Ha további egy-két százalékot esnek az árfolyamok, akkor a spekulánsok többsége eléri a stop loss szintjét, vagyis eladnak, ami viharos esésbe torkollhat. A legnagyobb gond pedig az, hogy jelenleg nem látszik, kik lehetnének a vásárlók, akik megállítanának egy esetleges zuhanást.

Ha nem olvasnánk újságot és csak a hosszú távú grafikont néznénk, akkor azt kellene gondolnunk, hogy még jönni fog legalább egy jó év. A nagy tőzsdei mélypontok 4-5 évente követik egymást, az utolsó 2009 márciusában volt, a következő pedig 2014 táján várható. A BUX index 20000 pontos értéke fontos pszichikai támasz. A grafikonon jelölt csatorna alsó trendvonala is megfordíthatja a csökkenő trendet. Tehát elvileg elképzelhető, hogy megáll az esés és a jelenleg pozitív globális befektetői hangulat a BUX indexet is magával ragadja az emelkedő pályán. Ezt az optimista forgatókönyvet annyira alacsony valószínűségűnek tartom, hogy szerintem befektetési döntést nem szabad rá alapozni.

A BUX mozgását október eleje óta egyértelműen a kormányzati gazdaságpolitika várható iránya határozza meg. Az önkormányzati választások előtt úgy nézett ki, hogy a Fidesz visszavesz a forradalmi lendületből és közgazdaságilag megalapozottabb politikát fog folytatni annál, mint ahogy azt a parlamenti ciklus legelején tette. Azóta kiderült, hogy nem adták fel eredeti terveiket, csak változtattak a kommunikációjukon és az igénybe vett eszközeiken. Ezt meglehetősen kedvezőtlenül értékelték a külföldi elemzők és úgy tűnik a befektetők hozzákezdtek a portfólióik átrendezéséhez.

A BUX index mozgása az amerikai S&P 500-al összehasonlítva egyértelmű képet mutat. A relatív erő grafikonja már október végén áttörte a támaszt és azóta is zuhan ez az indikátor. Ez kezdetben csak azt jelentette, hogy nem követtük a nemzetközi emelkedő trendet, most pedig már abszolút értékben is veszítünk. Az utolsó lökést alighanem a nyugdíjpénztári vagyon államosítása adja meg. A nemzetközi térben mozgó spekulánsok jelentős része nem kívánja vállalni az ezzel járó kockázatokat és már elkezdték a menekülést a hazai piacról. A helyükre hagyományosan a hazai kisbefektetők szoktak lépni – az első nagyobb esés után, amikor azt hiszik, hogy tovább már nem zuhanhatnak az árfolyamok. Erősen kétlem, hogy ez most is így fog lezajlani, mert a megemelkedett devizahitel törlesztőrészletek és a két évnyi megszorító gazdaságpolitika leapasztotta a lakossági erőforrásokat.

Tehát a nyugdíjpénztárak ellehetetlenítése és főleg annak módja szinte biztosan tartós nyomás alá fogja helyezni a hazai részvénypiacot. Az esésben valószínűleg lesznek emelkedések is, de ezek aligha lesznek előrejelezhetőek a technikai elemzés eszközeivel. (A technikai elemzés a tömegek mozgását próbálja leírni, most pedig néhány nagy játékos - a kormány és a nyugdíjpénztárak – játszmája fogja uralni a piacot. Fundamentális elemzéssel sem lehet előrébb látni, mert ahhoz bennfentes információkkal kellene rendelkezni a kormányzati és a nyugdíjpénztári tervekről.)

A kiszámíthatatlanság és az eladói nyomás kombinációja nagy zuhanást eredményezhet. A magánnyugdíjpénztári vagyon állami csatornába terelését fél év – egy év alatt fogja megemészteni a piac. Addigra pedig már valószínűleg közel lesz a mostani globális rali vége. Ezek együtt pedig azt jelentik, hogy a következő körülbelül négy évben kerülni kell a magyar részvénybefektetést.

Ajánlás: magyar részvények eladása és rövid futamidejű állampapírok vásárlása. Nagyobb megtakarítással rendelkező személyek számára érdemes lehet a portfólió egy részén külföldi részvényeket vagy külföldi részvényekbe fektető befektetési alapok jegyeit vásárolni.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.


webkalap.hu reklám