BUX index technikai elemzése

    Készült: 2010. VII. 25.       Grafikonok frissítve: 2010. X. 16.

Májusi elemzésemben azt "jósoltam", hogy a hírek Görögországról fognak szólni. Ez komoly tévedésnek bizonyult. Kósa Lajos június elején tett nyilatkozata szerint Magyarországot görög típusú válság fenyegette. Ezzel a kijelentéssel a magyar választókat próbálta felkészíteni egy megszorító csomag elfogadására, viszont a hírt felkapta a nemzetközi média. Az egész világon ezzel magyarázták az akkori tőzsdei árfolyameséseket. Józanul végiggondolva nyilvánvaló, hogy június 4.-én New Yorkban nem a Fidesz nyilatkozatai miatt estek 3-4%-ot a részvényárak, de más piacmozgatónak vélt információ nem jelent meg azokban a napokban, így Magyarország rendkívül negatív összefüggésben került a figyelem középpontjába. Két nap után a kormány nevében Varga Mihály egyértelműen elhatárolódott Kósa nyilatkozatától, és ez pontot tett az ügy végére.

Július közepén megint főszereplők lettünk, az IMF és az EU tárgyalódelegációjával rúgtuk össze a port. A külföldi kommentárok széles skálán mozogtak: "az önkormányzati választások után úgyis megállapodnak"-tól a "hagyni kellene Magyarországot összeomlani"-ig terjedtek. Ezek után nem lenne meglepő, ha a külföldi befektetők keze megremegne, pontosabban elkezdenék csökkenteni a magyar papírok súlyát a portfóliójukban.

A fentiekhez képest a budapesti tőzsde egész jól tartotta magát, de persze az általam előre jelzett 26000 pontot nem érte el, 23000 volt az eddigi maximum. (Májusi elemzésem írásakor 21400 ponton állt a BUX.) Az index néhány százalékpontos emelkedése a piaci átlagot mutatja, ami komoly különbségeket takar el. Például a legnagyobb forgalmú részvény, az OTP - elsősorban a bejelentett bankadónak köszönhetően - 20 százalékot meghaladó mértékben gyengült május eleje és július közepe között. A BUX index emelkedése nem csak a nyereség szerény mértéke miatt tűnik erőtlennek. Az árfolyam többször tesztelte a támaszt és a forgalom is alacsony szinten mozog június eleje óta.

A folytatás elsősorban a nemzetközi hangulat alakulásától függ, amiben én most sok bizonytalan tényezőt látok. Az elmúlt kéthavi teljesítmény alapján a világ tőzsdéit két csoportba lehet sorolni.

A viszonylag jól teljesítő csapatba tartozik a BUX index mellett a frankfurti DAX, a jakartai vagy a mexikói tőzsde indexe. Ezek árfolyama a május 25.-i mélypont óta fölfelé hullámzott. Ha csak ilyen grafikonokat látnánk, akkor azt kellene gondolnunk, hogy tavasszal volt egy szokásos mértékű korrekció, de a hosszútávú emelkedő trend nem sérült. (Az említett indexek grafikonjait a Yahoo Finance webhelyen lehet megnézni.)

A brazil, a francia, az angol, a japán, az észak-amerikai tőzsdék már gyengébb produkciót mutattak be. Az utóbbi két hónapban fontos támasz szintek estek el és a 200 napos mozgóátlagtól is egyértelmű eladási jelzést kaptunk.

Ez nem azt jelenti, hogy biztosan csökkenni fognak a részvényárak a következő hónapokban, de a várható nyereség / kockázat arány olyan alacsony szinten van, hogy kerülni kell a részvénybefektetést.

Ajánlás: meglévő részvények eladása.



A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.