BUX index technikai elemzése

    Készült: 2010. V. 09.       Grafikonok frissítve: 2010. VII. 18.

Május elején menetrendszerűen megjött az esés. Kérdés, hogy ez egy szokásos korrekció vagy hosszútávú trendforduló lesz-e belőle? Én az előbbire tippelek. Az árfolyam egy táguló alakzatban mozog, amíg ennek alsó trendvonalát nem töri át, addig valószínűbbnek látszik a tavaly márciusban kezdődött emelkedő trend folytatódása. Tehát a jelenlegi piaci helyzetben óvatos vételt javasolok.

Az alsó trendvonal 20700 pontnál húzódik. Ez azt jelenti, hogy a stop-loss árfolyamot 20000 pont környékére kell belőni. Nagyon fontos, hogy ehhez tartsuk is magunkat. Egy ilyen ingatag makrogazdasági helyzetben (amiről bővebben tavaly augusztusban írtam) a technikai támasz szint elesése brutális zuhanásba torkollhat. Az árak mozgását figyelni kell, a hírek olvasására viszont nem kell túl sok időt vesztegetnünk. Most úgy is minden Görögországról szól és eddig tulajdonképpen jó hírek érkeztek: a görögök ki lesznek segítve, a terveket elfogadták Görögországban is és a hitelező államokban is, lassan a lakosság is belenyugszik a nadrágszíj megszorításába. Ennek ellenére a tőzsdék estek, tehát az árfolyamokat most sem a hírek mozgatják, hanem a hangulat. (Erről a témáról az elméleti részben is szerepel egy fejezet.)

A rövid időtávú grafikonról két dolgot szeretnék kiemelni. Az utóbbi napokban hatalmas forgalmat produkált a piac. Óriási az eladói nyomás. Viszont az eladott részvényeket valakik meg is veszik, tehát a vételi oldal is erős. Jó esély van arra, hogy ezt az esést is megveszi a piac.

Május 4.-e és 7.-e között, négy nap alatt, több mint 3000 pontot zuhant a BUX index értéke. Ez világosan jelzi a kockázatokat, hiszen egy egészséges piacon egy korrekció lassabban és nyugodtabban zajlana le. Viszont február elején is hasonló volt a piaci mozgás: az akkori korrekció felét két nap alatt összehoztuk. Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy most is ugyan az lesz a dolog kimenetele, mint ami februárban volt, de én a hasonlóságot mindenképp pozitív jelként értékelem.

A legfontosabb külföldi tőzsdeindexek grafikonjai ugyan úgy néznek ki, mint a BUX-é. A BUX index támasz szintje 20700 pontnál van, a május 7.-i záróérték 21424 pont. A S&P 500-as esetén a támasz 1070 pont, míg a május 7.-i záró 1111. A német DAX index támasza 5550-nél van és 5715 pont a május 7.-i záró. Ezeket az indexeket is figyelni kell, ha bármelyik egyértelműen áttöri a támasz szintet, akkor a magyar részvényeket is el kell adni, függetlenül attól, hogy a BUX tartja-e még magát vagy sem.

Még egy külföldi tőzsdeindexről kell írnom, az a francia CAC 40. A támasz 3550 pontnál volt és az árfolyam 4%-al zárt alatta május 7.-én. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a CAC 40 az első fecske a hosszútávú trendfordulóban vagy csak arról van-e szó, hogy a francia tőzsde alulteljesíti a globális részvénypiacot. Mindenesetre most akkor is érdemes Párizsra figyelni, ha nincs közvetlen francia érdekeltségünk.

Az említett külföldi indexek közül a S&P 500 grafikonját érdemes alaposabban megnézni. Május 6. különleges nap volt. 9% mínuszban is járt az index értéke, de a nap végére a veszteség kétharmadát ledolgozta. Pontosabban fogalmazva: 50 perc kellett ahhoz, hogy a jegyzés -3%-ról -9%-ra zuhanjon, majd visszapattanjon -4%-ra. Azt hiszem ez hűen tükrözi a jelenlegi részvénypiaci kockázatokat. (E sorok írásakor még nem lehetett tudni, hogy mi okozta ezt a rendkívüli volatilitást. A sajtóban több feltételezés is kering. Ezek közül számomra az tűnik a leginkább hihetőnek, hogy az automatikus kereskedési rendszerek "indultak be" valamire.)

Ha valóra válik a mostani feltételezésem, a fent leírt kockázatok ellenére a tőzsdéken jelenlévő likviditás bőség nem fogja engedni az árak további zuhanását. A középtávú trend meg fog fordulni és a BUX index 1-2 hónap múlva kb 26000 pont környékén fog ingadozni.

Ajánlás: Nagyon óvatos vétel.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.