BUX index technikai elemzése

    Készült: 2010. III. 29.       Grafikonok frissítve: 2010. V. 2.

A BUX hosszú távú trendje egyértelműen emelkedő, jelenleg az index két éves csúcson tartózkodik. Egyelőre nem is látni trendfordulós jeleket.


A középtávú kép, ha lehet, még optimistább. A grafikon görbéje március 25.-én tört ki a táguló alakzatból. A forgalom megerősítette a kitörés tényét. Egyetlen zavaró tényező az, hogy a középtávú ciklusnak körülbelül a közepén járunk, tehát az előttünk lévő 1-2 hónap valószínűleg szerényebb eredményt hoz, mint a februári-márciusi időszak.


A rövid távú grafikont szemlélve is a fentiekhez hasonló benyomások alakulhatnak ki bennünk.


Én ezek ellenére mégsem vagyok optimista, ugyanis a globális helyzet korántsem látszik ennyire rózsásnak. A S&P 500-as grafikonja még messze van attól, hogy kitörjön a táguló alakzatból.


Sőt egyelőre a folytonos kék vonal is komoly ellenállásnak tűnik az amerikai index számára.


A DAX index mozgását is ugyan azok a támasz illetve ellenállás vonalak határozzák meg, mint amiket a BUX vagy a S&P 500 grafikonján lehet felfedezni.


Az amerikai társához hasonlóan a német tőzsdeindexnek sem volt még ereje a kék illetve a piros egyenes fölé lendülni.

Tehát a BUX egyértelműen felülteljesítő a világ vezető értékpapírpiacaihoz képest. Minek köszönhető a budapesti tőzsde ereje? Aligha a magyar gazdaság kiváló teljesítményének. A tőzsdei folyamatokat minden bizonnyal a sokszor emlegetett globális likviditásbőség mozgatja. Nagyon sok pénz van a világ pénzügyi rendszereiben, amelyek befektetési célpontot keresnek. Ezeket a pénzeket valahova be kell fektetni. Az egyik kedvenc - például Latin-Amerika mellett - Magyarország, ami annak köszönhető, hogy a korábbi időszak felelőtlen állami költekezése miatt a 2008-ban kezdődő válság idején nekünk már megszorításokat kellett bevezetni, így az államháztartási mérlegünk most viszonylag kedvező. Viszonylag, ahhoz képest, hogy több fejlett ország is 10-13 %-os GDP arányos költségvetési hiányt produkál. (Ezzel kapcsolatban tavaly augusztusban írtam le a véleményemet.)

Ha igaz, hogy a részvényárfolyamokat pusztán a likviditásbőség hajtja magasra, akkor valószínűleg lufi fújódik a tőzsdéken, ami előbb-utóbb kidurran. Én arra tippelek, hogy inkább utóbb. Ha pedig még egy-másfél évig kitartanak a jelenlegi folyamatok, akkor a BUX index akár 40000 pontig is gond nélkül felmehet. Ez jól hangzik, de tudatában kell lennünk, hogy bármikor megtörhet a lendület. Az idő előrehaladtával a részvényvásárlás illetve tartás egyre inkább szerencsejátéknak fog minősülni és nem egy vállalható kockázatú befektetésnek. De egyelőre úgy érzem, hogy erre a pontra még nem érkeztünk el.

A korábban hosszú távra részvényt vásárlók számára azt javaslom, hogy még tartsák a papírjaikat, viszont akik ezután akarnak venni néhány hónapra, azoknak érdemes lehet várni egy - a mainál kedvezőbb - beszállási pontra.

2010. IV. 17.-i kiegészítés: Időközben a vezető külföldi indexek is elérték a táguló alakzat fölső trendvonalát. Azt gondolom, hogy ez az emelkedés megtorpanását jelenti. Feltételezésemet a forgalom alakulására és arra alapozom, hogy már időszerűvé vált a február közepén kezdődő emelkedés korrekciója. Tehát szerintem a néhány hónapban gondolkodó spekulánsoknak érdemes lezárniuk a pozícióikat. Tehát az:

Ajánlás: A meglévő részvények eladása a közép távra illetve tartás a hosszú távra befektető személyek számára.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.