BUX index technikai elemzése

    Készült: 2010. III. 15.       Grafikonok frissítve: 2010. III. 21.

A technikai elemzés célja a trendfordulók megkeresése: akkor kell venni, ha az emelkedő trend kialakulását elegendő bizonyíték támasztja alá, illetve akkor kell eladni, amikor meggyőződtünk arról, hogy csökkenő trendbe fordult át a piac. A BUX index hosszú távú emelkedő trendje egy évvel ezelőtt kezdődött és egyelőre nincs sok okunk irányváltást feltételezni. Tehát, ha valaki tavaly tavasszal hosszú távra vásárolt részvényeket a budapesti tőzsdén, annak még érdemes tartania a papírokat.


Más a helyzet, ha valaki hónapokban gondolkodik, illetve ha most szeretne venni. A piac korábban stabilan négy hónapos ciklusossága mostanra megváltozott. Az utolsó mélypont február elején volt, alig több mint három hónappal az előző hullámvölgy után. Tehát valószínűleg túl vagyunk a középtávú ciklus emelkedő szakaszának nagy részén.


Az emelkedés jórészt alacsony forgalom mellett következett be, csak március második hetében nőtt meg a tőzsdei aktivitás. Ez mindenképpen a piac gyengeségére utal. A jegyzés jelenleg az utóbbi fél év kereskedési tartományát meghatározó csatorna felső szélénél van, nem tartom valószínűnek, hogy innen tovább tudnak emelkedni az árak. (Annak sem tulajdonítanék nagy jelentőséget, ha a BUX fölfelé ki tudna törni a csatornából, mert már január elején is volt egy fals kitörés. Az akkori ellenállás szintet szaggatott kék vonallal ábrázoltam.)


Tartozom némi magyarázattal azzal kapcsolatban, hogy miért február elejére (és nem a végére) teszem a középtávú ciklusosság utolsó mélypontját. A részvényárak globális szinten együtt mozognak és a legtöbb fontos index esetén egyértelműen február elején volt a mélypont. Az S&P 500-as index is ebbe a körbe tartozik.


Az S&P 500 rövid távú árfolyammozgása is kísérteties hasonlóságot mutat a BUX index megfelelő grafikonjával.


A legfontosabb európai index, a német DAX is a fentiekhez hasonló képet mutat. Apró különbség, hogy a szaggatott kék vonal itt hosszú távon is fontos ellenállás szint volt még az év elején, de azóta háromszor keresztezte az árfolyamgörbe ezt az egyenest, így az jelentőségét vesztette.


A DAX rövid távú grafikonja elsősorban abban különbözik a magyar illetve az amerikai indexétől, hogy március második hetében sem volt magas a forgalom. Egyébként a hasonlóság itt is feltűnő.

Ajánlás: Kivárás.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.