Az OTP és az Egis részvény technikai elemzése

    Készült: 2009. VIII. 22.       Módosítva: 2009. IX. 13.       Grafikonok frissítve: 2009. IX. 19.

Az OTP jegyzése a külföldi banki részvények mozgásához hasonló pályát járt be. Az amerikai jelzálogpiaci problémák felszínre kerülésével egy időben, 2007 nyarán kezdett csökkenni, és a lejtő tavaly ősszel vált szakadékká. A mélypont idén márciusban volt, az akkori értékhez képest már háromszorosára nőtt az árfolyama és várakozásaim szerint folytatódni fog az emelkedés. A vastag piros vonal alatti "fej és vállak" alakzat és a 200 napos mozgóátlag is ezt valószínűsíti. Az árfolyamgörbe még nem törte át a vékony piros egyenessel ábrázolt csökkenő trendvonalat, de azt hiszem, hogy ez is hamarosan bekövetkezik.


A relatív erő grafikonjából is pozitív jelzés olvasható ki, a fej és vállak formáció itt is kirajzolódik. Tehát jó esély van rá, hogy a részvény árfolyama felülteljesíti a piaci átlagot. Mivel a pesti tőzsdét reprezentáló BUX index esetében is emelkedésre számítok, az OTP részvényre az ajánlás: vétel.


Az Egis részvény helyzete is hasonló, de azért vannak figyelemre méltó különbségek. Már 2006-ban elkezdődött az árak lemorzsolódása, viszont a jelzálogpiaci válság kisebb zuhanást eredményezett, mint a piaci átlag. Az emelkedés is viszonylag korán beindult, a csökkenő trendvonalat - a korábbi hónapokhoz képest magas forgalom mellett - májusban törte át az árfolyam.


Az Egis 8 éven keresztül alulteljesítő volt, úgy tűnik, hogy májusban ez is megváltozott. A relatív erő görbéje három hónapja tört ki a csökkenő trendből. Ritka alkalom, hogy a trendváltás az árfolyam és relatív erő esetén is azonos időben következzen be. Egy hosszú távra felépített portfólióban helye van ennek a részvénynek is.

2009. IX. 13.-i módosítás: A relatív erő csökkenő trendvonalának áttörése fontos része volt az elemzésemnek - most pedig úgy tűnik, hogy a részvény a korábbi várakozásaimmal ellentétesen viselkedik. Ezért az Egisre eredetileg adott vételi ajánlásomat eladásira változtatom.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.