BUX index technikai elemzése

    Készült: 2010. I. 30.       Grafikonok frissítve: 2010. II. 27.

2010.02.27.-i kiegészítés: Az alábbi elemzést egyelőre érvényesnek tartom. Úgy látom, hogy március első hetében még nem érdemes részvényt vásárolni.

A tőzsdei árfolyamok februárban várható alakulásával kapcsolatban megváltozott a véleményem az előző elemzésemben leírtakhoz képest. Most egy komoly mértékű korrekciót valószínűsítek. Három ok miatt változott meg a helyzetelemzésem. Január végén akkor is estek a részvényárak, amikor jó hírek jelentek meg. Ez mindenképp arra utal, hogy a medve az úr a parketten.

Másodszor, amiatt is változtak a várakozásaim, hogy más ritmusú ciklusosságot látok a grafikonokon, mint amit két héttel ezelőtt feltételeztem. Korábban azt hittem, hogy december végén indult el egy középtávú emelkedő trend, ami néhány hónapig kitart. Most sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy az előző ciklikus mélypont november első napjaiban volt, január elején pedig csak egy fals kitörésnek örülhettünk – átmenetileg.

A rövid távú grafikonon jól látszik, hogy mi volt megtévesztő. Október végén – november elején gyakorlatilag korrekciós szakasz nélkül fejeződött be az előző négy hónapos ciklus. Ezután egy egészséges piacon egy növekvő forgalommal párosuló dinamikus emelkedés köszöntött volna be. Ehelyett másfél hónapos stagnálással kellett beérnünk. Január elején már nagy forgalom mellett emelkedtek az árak, de ez valószínűleg egy kifulladásos rali volt – a hopp után jött a kopp.

Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy hol fogunk koppanni. A piros illetve a kék egyenesek nem feltétlenül fogják meg az esést, mert ezek rövid távú támaszok, a piacok pedig komolyabb, strukturális problémákkal küzdenek. Erről bővebben írtam a kommentár menüpont alatt.

A harmadik ok, ami miatt a februári kilátásokat nagyon pesszimistán ítélem meg, a külföldi tőzsdék árfolyamainak alakulása az utóbbi időben. A legjobb példa a német DAX index. A december végi fals kitörést eredményező optimizmus már a múlté, a részvényárak jegyzése már jóval a piros egyenessel jelzett támaszszint alá esett. A következő ciklikus mélypont március elejére várható, tehát esős februárnak nézünk elébe. Egy sikertelen kitörés mindig pesszimistává teszi a piacot, ezért nagy mértékű zuhanás valószínűsíthető.

Elvileg elképzelhető, hogy a világ részvénytőzsdéin esni fognak az árfolyamok, de ebből Budapest kimarad, hiszen az utóbbi időben a makrogazdasági elemzők kedvencévé váltunk a kormányzati megszorításoknak köszönhetően. Viszont a több évtizedes tapasztalat azt mutatja, hogy a globális problémák hozzánk fölerősödve gyűrűznek be, tehát valószínűleg mi is lejtőre kerülünk februárban.

Az évtizedes időszakot ábrázoló grafikonon még nem látszik semmilyen probléma. Egyelőre nincs okunk feltételezni, hogy a tavaly márciusban kezdődött hosszú távú emelkedő szakasz véget ért volna. Aki több évre fektet be, az megpróbálhat beleülni a pozícióiba. Ellenkező esetben, ha be is következik az általam várt zuhanás februárban, akkor sem biztos, hogy sikerül elkapnia a következő mélypontot és képes lesz a mostaninál lényegesen alacsonyabb árfolyamokon visszavásárolni a most eladott papírokat. Hosszabb távon arra számítok, hogy egy méretes korrekció után újra győzni fog a likviditásbőség a piacon és vissza fognak pattanni az árfolyamok.

Ajánlás:
-A több éves távra befektetők számára erős idegek, esetleg a portfólió részvénykitettségének átmeneti csökkentése.
-A hetekben-hónapokban gondolkodó spekulánsok számára a meglévő részvények azonnali eladása.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.