BUX index technikai elemzése

    Készült: 2010. I. 17.       Grafikonok frissítve: 2010. I. 30.

A hosszú távú trend tavaly március óta emelkedő irányú és ez valószínűleg még egy-két évig így marad. A növekedés egyetlen motorja az a likviditás, amit világszerte a gazdaságba pumpált állami ezermilliárdok eredményeznek. A pénzbőség éppen egy szép nagy lufit fúj, ami még sokáig növekedni fog, de előbb-utóbb kidurran. (Ez a probléma nem csak a részvénytőzsdéket fenyegeti. A nyersanyagok és az állampapírok piacán is hasonló a helyzet.)


A középtávú grafikon is kedvező képet mutat. Az utolsó ciklus öt és fél hónapig tartott, amelynek során gyakorlatilag nem is volt korrekció, csak stagnáltak az árak. Ez arra utal, hogy a jelenlegi piaci szituációban az eladók nem lehetnek tartósan erősebbek, mint a vevői oldal. Tehát a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a következő kb. két hónapban szinte folyamatosan emelkedni fognak az árfolyamok. Az átmeneti eséseket sok befektető azonnal kihasználja és vásárolni fog, így a részvények árai nem is csökkenhetnek egy-két napnál hosszabb ideig. Én a BUX index értékét február végére 25000 pont fölé várom.


A rövid távú grafikonról sok újat nem olvashatunk le. Ha a tőzsdei árfolyamok "izgalmasabban" alakulnak, mint ahogy én azt a fentiekben valószínűsítettem, akkor a kék és a piros színnel megrajzolt támaszokat kell figyelni, de nem hiszem, hogy erre szükség lesz.

Ajánlás : meglévő részvények tartása, illetve óvatos vétel.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.