BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. XI. 29.       Grafikonok frissítve: 2010. I. 9.

November második felében tisztult a kép a tőzsdei folyamatokkal kapcsolatban. A hosszú távú grafikon egyértelműen kedvező képet mutat. Március közepén volt a trendforduló, azóta a BUX index több, mint 100%-ot erősödött. Természetesen a 200 napos mozgóátlag is emelkedő trendet jelez. Ha a tőzsdék hozni fogják a szokásos formájukat (ami sajnos egyáltalán nem biztos), akkor egy újabb üzleti ciklus kezdő fázisában vagyunk és az elkövetkező egy-két évben a bika lesz az úr a részvénypiacokon.


Ha közelebbről megnézzük az utóbbi két év árfolyamgrafikonját, akkor már látszanak azok a jelek, amelyek óvatosságra kell, hogy intsenek bennünket. A kirajzolódó négy hónapos ciklusosság fontos jellemzője az ábrának, de kérdéses, hogy most mennyire lehet erre befektetési döntést alapozni. A július eleje óta tartó emelkedést még nem követte érdemi korrekció, ami a trend erejét, illetve a piac túlfűtöttségét is jelezheti, de az is lehet, hogy felborul az eddigi ritmus és később jön az esés. A forgalom alakulása sem egy egészséges növekedés képét mutatja. Augusztus óta egyre alacsonyabb volumen mellett emelkednek az árfolyamok.

Gondoljuk végig, hogy milyen folyamatok eredményezték ezeket a grafikonokat. A márciusban indult rali hajtóerejét sokáig az adta, hogy a 2007 augusztusában lejtőre került árak irreális mélységekbe jutottak, ami után természetes egy gyors ütemű korrekciós emelkedés. Idén augusztus óta viszont valószínűleg más a növekedés motorja. Tavaly ősz óta a kormányok és a jegybankok világszerte pumpálják a pénzt a gazdaságba, aminek egy jelentős hányada valószínűleg a részvénypiacokon keres befektetési célpontot. Ez a likviditásbőség hajtja fel az árakat. Az egész úgy néz ki, mint egy globális pénzpiaci lufi: az eladósodottság mértékével nem törődve nyomják az állami pénzt a bankszektorba, illetve a gazdaságba, amelynek egy része spekulációs tőkévé válik, felhajtva a kötvények, részvények, arany, stb. árát. És ami lufinak néz ki, az általában előbb-utóbb kidurran. Valószínűleg most is ez lesz a dolog kimenetele, de szerintem csak egy-két év múlva fog bekövetkezni az összeomlás.

A következő időszakra három verziót tudok elképzelni:

1. Hamarosan elindul az újabb emelkedő szakasz, ami körülbelül februárig fog tartani. Lehet, hogy az árfolyamok még egy ideig a 19700-21700 tartományban ingadoznak, de a piros egyenessel jelzett támasz megtartja az árfolyamokat esés idején. Ennek a verziónak a valószínűségét 80%-osra becsülöm.

2. Bekövetkezik a július óta tartó emelkedés korrekciója. A támasz elesik és a rövid távon játszó spekulánsok által 19500 pont környékén aktivált stop-loss megbízások komoly pánikot generálnak. Az esés viszont a parkettre csalja azokat, akik az alacsonyabb ár láttán szeretnének vásárolni. Végül is győz a likviditásbőség és néhány nap zuhanás után folytatódhat a hosszú távú emelkedő trend. Valószínűség: 15%.

3. Ez a verzió ugyan úgy indulna, mint az előző, viszont a pánik elhatalmasodna a piacon. Megkérdőjeleződne a válságkezelés eddigi gyakorlatának értelme. Senki sem merné kockázatos eszközbe fektetni a pénzét, a részvényárfolyamoknak csak a padló jelenthetne támaszt. Ennek kicsi a valószínűsége, legfeljebb 5%, de fontos tudnunk, hogy ilyen lap is van a pakliban.

December 20.-i kiegészítés:
A harmadik ábrán kék színnel megrajzolt vonal komoly ellenállássá nőtte ki magát az utóbbi hetekben. A piros egyenes most 19500 pontnál, a kék pedig 21000 pontnál húzódik. A jegyzés nyílvánvalóan nem maradhat sokáig ilyen szűk határok között. A fent leírtak alapján azt valószínűsítem, hogy ebből a csatornából fölfelé fogunk kitörni.

Amikor ez bekövetkezik, akár néhány nap alatt jelentős árfolyamugrás szemtanúi lehetünk, két ok miatt is:
- a piacokon jelentős likviditás van,
- azokon a spekulánsokon, akik most a korrekciót várják - az áttörést látva - kapuzárási pánik uralkodhat el, és mindenáron venni fognak, nehogy kimaradjanak a raliból.
Ha ez még az év végi ünnepek környékén bekövetkezik, az emelkedés nem is fog feltétlenül magas forgalommal társulni.

Azoknak, akik mindenképpen részvényt akarnak venni, csak a megfelelő beszállási pontra várnak, azt javaslom, hogy még a mostani árfolyamon vásároljanak. Amikor elindul az emelkedés, lehet, hogy nagyon könnyű lesz lemaradni a vonatról. Az ajánlásban szereplő óvatos jelzőt olyan értelemben használom, hogy jól fontoljuk meg, a tőkénk illetve megtakarításunk hanyadrészét akarjuk a részvénypiacon kockáztatni.

Ajánlás : óvatos vétel.


A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.