BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. XI. 16.       Grafikonok frissítve: 2009. XI. 21.

Jelenleg bizonytalanabbnak érzem a tőzsdei helyzetet, mint az utóbbi 3-4 hónapban bármikor. A hosszú távú grafikon még kedvező képet mutat. Március közepén volt a trendforduló, azóta a BUX index több, mint 100%-ot erősödött. Természetesen a 200 napos mozgóátlag is emelkedő trendet jelez. Ha a tőzsdék hozni fogják a szokásos formájukat (ami sajnos egyáltalán nem biztos), akkor egy újabb üzleti ciklus kezdő fázisában vagyunk és az elkövetkező egy-két évben a bika lesz az úr a részvénypiacokon.


Ha közelebbről megnézzük az utóbbi két év árfolyamgrafikonját, akkor már látszanak azok a jelek, amelyek óvatosságra kell, hogy intsenek bennünket. A kirajzolódó négy hónapos ciklusosság fontos jellemzője az ábrának, de kérdéses, hogy mennyire lehet erre befektetési döntést alapozni. A július eleje óta tartó emelkedést még nem követte érdemi korrekció, ami a trend erejét, illetve a piac túlfűtöttségét is jelezheti, de az is lehet, hogy felborul az eddigi ritmus és később jön az esés. A forgalom alakulása sem egy egészséges növekedés képét mutatja. Augusztus óta egyre alacsonyabb volumen mellett emelkednek az árfolyamok.

Gondoljuk végig, hogy milyen folyamatok eredményezték ezeket a grafikonokat. A márciusban elkezdődő rali hajtóerejét sokáig az adta, hogy előtte az árak túlságosan gyorsan túlságosan sokat estek. Ez teljesen rendben van. Augusztus óta viszont valószínűleg más a növekedés motorja. Tavaly ősz óta a kormányok és a jegybankok világszerte pumpálták a pénzt a gazdaságba, aminek egy jelentős hányada valószínűleg a részvénypiacokon keres befektetési célpontot. Ez a likviditásbőség hajtja fel az árakat. Az egész úgy néz ki, mint egy globális pénzpiaci lufi: az eladósodottság mértékével nem törődve nyomják az állami pénzt a bankszektorba, amelynek egy része spekulációs tőkévé válik, felhajtva a kötvények, részvények, arany, stb. árát. És ami lufinak néz ki, az általában előbb-utóbb kidurran. Valószínűleg most is ez lesz a dolog kimenetele, de szerintem csak egy-két év múlva fog bekövetkezni az összeomlás.

A következő hetekre négy verziót tudok elképzelni:

1. November elején már elindult az újabb négy hónapos ciklus emelkedő szakasza. A likviditásbőség zavartalanul hajtja fel a részvényárakat a következő 2-3 hónapban is. Aki későbbre halasztja a részvényvásárlást, az jelentős nyereségtől esik el. Ennek a verziónak a valószínűségét kb. 30%-osra becsülöm.

2. Az árfolyamok még egy ideig a 19700-21700 tartományban ingadoznak és csak utána kezdődik el az újabb emelkedő szakasz. A piros egyenessel jelzett támasz megtartja az árfolyamokat esés idején. Ebben az esetben a következő hetekben még lesz alkalom kedvező árakon pozíciót nyitni. Valószínűség: 50%.

3. Bekövetkezik a július óta tartó emelkedés korrekciója. A támasz elesik és a rövid távon játszó spekulánsok által 19500 pont környékén aktivált stop-loss megbízások komoly pánikot generálnak. Az esés viszont a parkettre csalja azokat, akik az alacsonyabb ár láttán szeretnének vásárolni. Végül is győz a likviditásbőség és néhány nap zuhanás után folytatódhat a hosszú távú emelkedő trend. Valószínűség: 15%.

4. Ez a verzió ugyan úgy indulna, mint az előző, viszont a pánik elhatalmasodna a piacon. Megkérdőjeleződne a válságkezelés eddigi gyakorlatának értelme. Senki sem merné kockázatos eszközbe fektetni a pénzét, a részvényárfolyamoknak csak a padló jelenthetne támaszt. Ennek kicsi a valószínűsége, legfeljebb 5%, de fontos tudnunk, hogy ilyen lap is van a pakliban.

Ajánlás : kivárás, november utolsó hetétől óvatos vétel.


A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.