BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. V. 03.       Grafikonok frissítve: 2009. V. 16.

A BUX index 35%-ot erősödött március 12. és április 10. között. A nagy kérdés az, hogy ez vajon egy hosszú távú emelkedő trend kezdete, vagy pedig csak egy újabb medvepiaci rali? Szerintem egyre több jel mutat abba az irányba, hogy a mélypontot már magunk mögött hagytuk.

A grafikon görbéje április elején tört ki a kék egyenesekkel jelzett csatornából, eközben a piros ellenállás vonalat is leküzdötte és elérte a január elején kialakult, 13000 pont körüli lokális maximumot. Az utóbbi három hétben az index értéke visszakorrigált a – most már támaszként funkcionáló – piros egyeneshez. Jó esélyt látok rá, hogy a korrekció véget ért és a következő hetekben folytatódni fog az emelkedés.

A következő grafikonon a középtávú folyamatok láthatóak és ez igen optimista képet mutat. Az index alakulása október és április között ebben a nézetben egy szép trendfordulós alakzatot formáz. (Ez a kék egyenesekkel jelzett csatorna a fenti, rövid időtávú grafikonon.) A súlyozott mozgóátlaggal „kisimított” forgalom megerősíti a kitörés jelentőségét, az emelkedés során érezhetően nagyobb volt a tőzsdei aktivitás, mint a januári – februári időszakban.

Jól látszik egy körülbelül 3,5 – 4 hónapos ciklusosság is a grafikonon. Erre önmagában befektetési döntést nem szabad alapozni, de érdemes rá figyelni, sokat segíthet a megfelelő belépési pont meghatározásában. Ha továbbra is megmarad ez a periodicitás, akkor a következő hetekben még folytatódhat a dinamikus emelkedés, de júniusban már korrekcióra kell számítanunk. (Ha valóban megtörtént a hosszú távú trendforduló, akkor a korrekció inkább csak stagnálást, esetleg egy kisebb visszaesést fog jelenteni.)

A fentiekkel ellentétben a hosszú távú grafikonon inkább olyan jelek látszódnak, amelyek óvatosságra kell, hogy intsenek bennünket. A tavaly októberi zuhanás során az index egy olyan trendvonalat tört át, amely már több, mint egy évtizede meghatározta az árfolyamok alakulását. Azt kell mondanom, hogy ehhez képest eddig a visszaesésnek az időtartama és a mértéke is viszonylag kicsi volt. Ez az állítás ellentétes a szubjektív érzéseinkkel, de a grafikonon kirajzolódó kép egyértelműen alátámasztja azt.

Egy pozitív jel azért itt is felfedezhető. A tőzsdei mélypontok eddig viszonylag szabályosan követték egymást: 1994, 1998, 2003 eleje. (Erről a ciklusok című fejezetben bővebben írtam.) Már időszerű volna, hogy ezt a hullámvölgyet is magunk mögött hagyhassuk.

Összefoglalásul elmondható, hogy valószínűleg elindult egy hosszú távú emelkedő trend, de ez egyelőre még törékenynek bizonyulhat. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a következő hetekben folytatódni fog az emelkedés, júniusban viszont egy korrekcióra számíthatunk. Ha az árfolyamok ennek az előrejelzésnek megfelelően alakulnak, akkor a júniusi korrekció lefutásából tudunk majd következtetéseket levonni az emelkedő trend erejére vonatkozóan.

Ajánlás: A hosszú távban gondolkodók számára óvatos vétel, de egyelőre érdemes a részvénybefektetésre szánt tőke 50%-át rövid futamidejű állampapírban vagy akciós bankbetétben tartani.
A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.