BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. I. 18.

A múlt heti elemzésemben még optimista voltam. Akkor óvatos vételt javasoltam, azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben a piros vonalakkal jelölt csatorna alá kerülnek az árfolyamok, akkor az ajánlás eladásra változik. Sajnos a kedvezőtlen forgatókönyv valósult meg. Viszont szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy a magyar piac időt adott számunkra arra, hogy mérsékelt veszteséggel le tudjuk zárni a pozícióinkat. Mint ahogy az a lenti grafikonokon látszik, a legfontosabb külföldi tőzsdék már a hét első két napján egyértelműen áttörték a trendvonalat, a BUX viszont csak csütörtökön követte az általuk kijelölt irányt.

A hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban továbbra is optimista vagyok azon okok miatt, amiket az év elején készített elemzésemben leírtam, de most úgy látom, hogy a vételekkel mindenképpen érdemes néhány hetet várni. A piacot jelenleg egyértelműen pesszimista hangulat jellemzi, február közepe előtt nem tartom valószínűnek egy erős emelkedő trend elindulását.

Ez a weblap technikai elemzéssel foglalkozik, de most fontosnak tartok kiemelni egy fundamentális szempontot is, amire figyelni kell. Ez pedig Ukrajna. Az országot jelenleg brutális gazdasági visszaesés, óriási külső adósság (amit elsősorban a lakosság halmozott fel), magyar mércével mérve is irracionális hevességű belpolitikai harcok, továbbá a gáztranzit ügyében kialakult vita miatt külpolitikai konfliktusok is jellemzik. Az ottani helyzet rosszabbodása az OTP-t és a gyógyszergyártókat közvetlenül is negatívan érintené, míg a földrajzi közelség miatt azt a többi magyar részvény is megszenvedné. Tehát, ha esetleg a hrivnya árfolyamának összeomlásáról kezd el cikkezni a sajtó, akkor nálunk is fel kell készülni a zuhanásra. Ez jelenleg nem közvetlen veszély, de figyelni kell az ezzel kapcsolatos híreket.

Ajánlás: kivárásA weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.