BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. I. 11.

Az év elején készített hosszú távú elemzést mindössze néhány ponton kell kiegészítenem a múlt hét eseményei alapján.

A gazdasági sajtóban továbbra is a negatív hírek domináltak:
-Az amerikai munkanélküliségi adatok a vártnál is rosszabbul alakultak.
-Szintén Amerikában a kiskereskedelmi áruházláncok jelentős forgalom csökkenésről számoltak be.
-Európában az orosz-ukrán gázvita alakulása volt a vezető téma.
-A héten Magyarországon nem hoztak nyilvánosságra jelentős belföldi információt, de továbbra is sorra jelennek meg olyan külföldi elemzések, melyek hazánk gazdaságát a legveszélyeztetettebb kategóriába sorolják.

A fenti hírek miatt újra felerősödtek a recesszió elmélyülésével kapcsolatos félelmek, így a részvényárak is nyomás alá kerültek. A hét elejei nyereségek jórészt eltűntek a pénteki zárásra. A BUX index grafikonja egy szűk csatornában mozog már másfél hónapja, most annak alján helyezkedik el. Ha az árfolyam metszeni fogja az alsó trendvonalat, akkor a portfóliónk részvénykitettségének csökkentését javaslom, de addig a korábbi elemzésemben leírtak miatt fenntartom az óvatos vételre vonatkozó ajánlásomat.

Érdemes a külföldi részvényindexekre is vetni egy pillantást. Az alábbi két grafikonon a S&P 500-as és a DAX index grafikonja látható. Ezeken is – és még számos más feltörekvő és fejlett ország tőzsdeindexének ábráin is – megrajzolható a már említett szűk árfolyamcsatorna, ami november közepe óta határozza meg a kereskedés irányát. Tehát a részvénypiacok továbbra is együtt mozognak a különböző régiókban és ez a tény aligha fog megváltozni a következő hetekben. Az árak Magyarországon is valószínűleg a globális piaci hangulatnak megfelelően fognak ingadozni a közeljövőben.

Ajánlás: óvatos vétel, viszont ha tovább csökkennek az árfolyamok, akkor a meglévő papírok egy részének eladása.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.