BUX index technikai elemzése

    Készült: 2009. III. 29.       Grafikonok frissítve: 2009.IV.05.

A BUX index március 12. és 26. között 20 százalékot emelkedett. Kérdés, hogy ez csak egy újabb medvepiaci rali volt, vagy pedig a régóta várt hosszú távú trendforduló. Pillanatnyilag mindkét lehetőséggel számolni kell. Az árfolyamok másfél éve, 2007 augusztusában kezdtek el csökkenni. Így ez az utóbbi évtizedek egyik leghosszabb depressziós időszaka. Eközben az utóbbi 80 év legnagyobb mértékű árfolyamzuhanását kellett elszenvednünk. Tehát ideje volna az emelkedés beindulásának, de sajnos még nincs elegendő bizonyítékunk arra, hogy a trendforduló ténylegesen bekövetkezett volna.

Az index két nagyon komoly ellenállás vonalat közelített meg. Kicsi a valószínűsége, hogy a piac mostani lendülete elegendő az emelkedés folytatódásához. Már az is pozitív jelnek fog számítani, ha a következő egy-két hétben a BUX képes lesz megkapaszkodni a 11.000 pont körüli tartományban. Egy ilyen erőgyűjtés után minden esély meglenne az áttörésre és a további emelkedésre. Viszont, ha elkezdenek esni az árfolyamok, akkor továbbra sem lesz más dolgunk, mint figyelni és várni a trendfordulós jelek megérkezésére.


A külföldi irányadó tőzsdék is a mienkhez hasonló képet mutatnak, de azért van néhány különbség. A S&P 500 grafikonja már áttörte a piros egyenest, a jegyzések jelenleg a két egyenes közötti szűk tartományban mozognak. Figyelemre méltó a forgalom alakulása: február vége óta magasabb, mint az azt megelőző időszakban. Ez a tény növeli annak valószínűségét, hogy egy hosszú távú trendforduló szemtanúi vagyunk.


A német DAX index alakulása annyiban tér el az S&P 500 grafikonjától, hogy a piros és a kék egyenesek között bő 10 százaléknyi tér van. Ebben a tartományban nincs komoly ellenállás, ami akadályozná az árfolyamok mozgását.


Ajánlás: kivárás
A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.