BUX index – technikai elemzés

    Készült: 2008. X. 19.       Módosítva: 2008. X. 26.

A BUX index grafikonja melehetősen lehangoló képet mutat. Technikai szempontból óriási jelentősége volt az október 16.-i csökkenésnek. Az árfolyamgörbe áttörte annak a csatornának az alsó trendvonalát, ami már 12 éve meghatározta a kereskedés sávját. Ez önmagában egy rendkívül erős eladási jelzés.

A relatív erő vizsgálata tovább rontja az összképet. A zöld grafikonvonal a BUX értékének alakulását mutatja a S&P 500 indexhez képest. A tavaly augusztusi jelzálogpiaci válság kipattanása óta a relatív erő egy csökkenő csatornában mozgott, ahonnan október közepén estünk ki. Csökkenő csatornából lefelé történő kitörés túlzott pesszimizmusra utal, ami komoly mértékű zuhanásokhoz vezethet.

A pesszimizmus – ha irracionális mértékű is – nem véletlen, a médiában sorban jelennek meg azok az elemzések, amelyek hazánkat a leginkább veszélyeztetett kategóriába sorolják. Számottevő a valószínűsége annak, hogy most fogjuk megkapni a büntetésünket a 2001-től 2006-ig terjedő időszak felelőtlen gazdaságpolitikájáért, annak ellenére, hogy az elmúlt két év jelentős – és gyakran fölösleges – áldozathozatalával mára elfogadható szintre javultak a makrogazdasági mutatószámaink.

A gyertyadiagrammon jól látszanak a napi szintű árfolyamelmozdulások.Ajánlás: kivárás illetve meglévő részvények eladásaA weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.