S&P 500 index – technikai elemzés

    Készült: 2008. IX. 20.       Grafikonok frissítve: 2008. IX. 28.

S&P 500 index hosszútávú grafikonján látható trendvonalat metszette az árfolyamgörbe, de csak egy napot tartózkodott a vonal alatt. A tőzsdei hangulat egyik napról a másikra megfordult és a részvények két nap alatt visszanyerték a fordulópont előtti három nap veszteségét. Ez azt jelenti, hogy ha az árfolyamok újra csökkenésbe váltanak, a trendvonal legközelebb még erősebb támaszként fog szolgálni, mivel akkor már a rövid távon játszó spekulánsok is tisztelni fogják ezt a szintet.

A szeptember 18.-i fordulópont jó eséllyel a hosszútávú emelkedő trend kezdetét is jelentheti. A grafikonon nyíllal jelölt mélypontok majdnem szabályos időközönként követik egymást. Ha a befektetők hangulatának hosszútávú hullámzása az utóbbi két évtized ritmusát követi, akkor alighanem most tartunk az újabb ciklikus mélypontnál.


A rövidebb időtávú grafikonon látszik, hogy szeptember 18.-án egy másik ellenállás is akadályozta a további esést. Az utóbbi egy évben kialakult árfolyamcsatorna alján járt az index értéke, ahonnan két nap alatt visszapattant a csatorna közepéig.

Egyelőre a jelenleg érvényes trend iránya lefelé mutat, ennek végéről majd akkor beszélhetünk, ha az árfolyamgörbe felfelé kitör a csatornából, de erre valószínűleg még legalább néhány hetet várnunk kell. Akik nem akarnak lemaradni az emelkedés kezdetéről és most vesznek részvényeket, azoknak vállalniuk kell az azzal járó kockázatot, amit az aktuális trenddel szembeni pozíciónyitás jelent. Én úgy gondolom, hogy most ez egy vállalható mértékű kockázat.

Ajánlás: óvatos vétel.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.