Részvénypiaci összefoglaló

    Készült: 2008. IX. 29.       Utolsó módosítás: 2008.X.1.

A világ vezető bankárai múlt hétvégén is dolgoztak, és bejelentették több nagybank csődjét. Hétfőn az amerikai politikusok tették a dolgukat, védték az adófizetők pénzét, és nem voltak hajlandóak lóhalálában megszavazni a 700 milliárd dolláros mentőcsomagot. (Pedig a pénzintézetek lobbistái mindkét nagy párt vezetőit meggyőzték a támogatás szükségességéről.)

A két hír újabb tőzsdei árfolyamzuhanásokat generált, aminek hatására elestek azok a támaszok, amelyek alapján trendfordulóra számítottam. Azt a véleményemet továbbra is fenntartom, hogy már „ideje lenne” a trendfordulónak, és meggyőződésem, hogy ez hamarosan be is következik, de megnőtt a veszélye, hogy addig még újabb mélységeket fogunk megjárni.

Mindazonáltal szerintem a legvalószínűbb forgatókönyv erre a hétre az, hogy hasonló kimenetele lesz a jelenlegi pániknak, mint két héttel ezelőtt. E sorok írásakor már megnyugodni látszanak a kedélyek, de egy-egy hír nagyon heves reakciókat válthat ki a piacból. Egy rossz hír most könnyedén generálhat egy újabb pánikszerű eladási hullámot. Egy jó hír pedig pánikszerű vételekhez vezethet, hiszen a shortolásokat korlátozták a legtöbb fontos tőzsdén, de nem tiltották be. A hétfői nagy zuhanásban sok spekuláns short pozíciót nyitott a jelenleginél alacsonyabb árfolyamszinteken. Többségük abban reménykedik, hogy a cikk elején említett események miatt még további zuhanások lesznek. Ha elkezdenek emelkedni az árak, kénytelenek lesznek lezárni a pozícióikat, tehát venni bármi áron.

A nagy volatilitás még egy ideig meg fog maradni a piacon, mert a rövid távon játszó spekulánsok (ők generálják a napi forgalom nagy részét) olyan felfokozott pszichikai állapotban vannak, ami szinte lehetetlenné teszi a megfontolt döntéshozatalt. Aki veszített az utóbbi hetekben, az mindenáron „vissza akarja nyerni a pénzét”. Aki pedig nyert az utóbbi időben, az tévedhetetlennek gondolja magát, hiszen napok alatt annyit nyert, mint mások évek alatt. Mindkét lelkiállapot óriási kockázatot jelent.

Lehet, hogy a hosszú távú trendforduló meghatározásához most nem a technikai elemzés lesz a segítségünkre, hanem azt kell figyelni, hogy hétvégéken a bankárok mikor térnek vissza a golfozáshoz és egyéb szabadidős tevékenységekhez.

Aki most akar részvényt venni, annak azt tanácsolom, hogy szánjon egy percet az aranyszabályok elolvasására, és csak utána hozza meg a végleges befektetési döntést.A weblap készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak ezen elemzés alapján hozott – esetleg veszteséggel járó – befektetési döntésekért.
Rendkívül kockázatos pusztán a technikai elemzés alapján befektetni a tőzsdén. A végleges döntést mindenkinek csak saját befektetési stratégiája figyelembevételével, a fundamentumok vizsgálata után szabad meghoznia.